Leden van de multiculturele studentenvereniging IQRA hebben de bewoners van zorgcentrum ‘De Leeuwenhoek’ op 17 maart letterlijk en figuurlijk in het zonnetje gezet.

Uit liefdadigheid organiseerde IQRA (Arabisch voor ‘lees’) een middag voor de bewoners. Een groep van zo’n vijftien enthousiaste vrijwilligers – allen student én moslim – haalden alles uit de kast om er een geslaagde middag van te maken. Naast spelletjes spelen, een wandeling maken en een workshop kalligraferen boden de studenten bovenal een luisterend oor.

Iedereen heeft er zin in

Als lid van de Liefdadigheidscommissie moet masterstudent sociologie Mohamed Bouziane vandaag overal tegelijkertijd zijn. Zojuist heeft hij een vers uit de Koran aan de zaal voorgelezen en nu is hij druk in de weer met een stapel damborden. “Het is een mooie dag, het weer is prachtig en iedereen heeft er zin in”, straalt hij.

Om te vervolgen: “Ons geloof is de belangrijkste drijfveer om hier te zijn; en om wat voor deze mensen te betekenen. Het zijn helaas vaak de ouderen in de samenleving die vergeten worden, terwijl juist zij zoveel voor ons land hebben gedaan. Op deze manier kunnen wij wat voor hen terugdoen.”

‘Ik houd van Holland’

nder het genot van een heerlijk kopje echte Marokkaanse thee praten student Abdelouahab en meneer Fathi Idris met elkaar over ‘van alles en nog wat’. In het Arabisch. Hoewel de één oorspronkelijk uit Marokko komt en de ander sinds 1948 in Nederland woont maar geboren en getogen is in Egypte, verstaan ze elkaar prima. Fathi Idris, in een vorig leven zwemleraar, spreekt trouwens ook perfect Nederlands. Om het te bewijzen begint hij spontaan uit volle borst ‘Ik hou van Holland’ te zingen. “Volledig ingeburgerd”, zoals hij het zelf zegt.

Valsspelen met ganzenbord

Verderop, aan een grote tafel in het midden van de ruimte, wordt driftig ganzenbord gespeeld. Ieder potje werd nog gewonnen door de 82-jarige mevrouw de Vries. Terwijl ze door menig medespeler van vals spelen wordt beticht, blijft ze ondertussen vrolijk glimlachen en doordobbelen. Helemaal in haar nopjes door alle aandacht van de jeugdige aanwezigen. Straks gaat ze nog even op de Nintendo Wii: haar tennisrecord verbeteren. TG