Wat vinden mannen van ‘vrouwen aan de top’?

Afgelopen maandag waren veel vrouwen aanwezig bij het debat aan de EUR over ‘Vrouwen aan de top’. Maar wat vinden mannelijke studenten van vrouwen op topfuncties? Zijn zij bereid minder te werken als hun vrouw carrière wil maken en niet op de kinderen kan passen?

 

Emin Younan, student Econometrie

“Ik moedig vrouwen op topfuncties aan, maar het ligt wel aan de sector of de functie waar we het over hebben. Vrouwen gaan meestal preciezer te werk en in sommige sectoren kan dat voordelig zijn. Het zou niet heel erg zijn als mijn vrouw een hoger salaris heeft dan ik. Maar mijn mannelijke ego loopt dan wel een deukje op. Dus ik zorg ervoor dat ik het meest ga verdienen!”

“Later zal ik hoe dan ook fulltime gaan werken. Daarnaast vind ik het belangrijk dat mijn kind tot de leeftijd van twee of drie jaar, alle moederlijke aandacht krijgt die het nodig heeft. Dat kan ik als man niet zomaar overnemen, ik kan toch geen borstvoeding geven. Zij zal dus parttime moeten werken.”

Tom den Hoed (19), student Bedrijfseconomie

“Vrouwen moeten zeker de mogelijkheid hebben om een topfunctie te krijgen. Als ze maar aan de kwaliteiten voldoen. Ik zou het liefst fulltime werken later, zo heb ik het eigenlijk altijd voor me gezien. Maar als het voor haar echt belangrijk is dat ze een tijdje fulltime werkt, dan wil ik me best tijdelijk aanpassen.

Met fulltime werken vergroot je toch de kans op een betere functie. Maar ik wil ook carrière maken. Een mannelijke baas vind ik overigens wel prettiger dan een vrouwelijke baas. De communicatie en de samenwerking verlopen dan toch soepeler.”

Boris Konovalov (20), student IBEB

“Als mijn vrouw meer salaris krijgt dan ik en zij wil fulltime werken, dan ben ik daar niet principieel tegen. Ik wil dan best minder werken en meer voor de kinderen zorgen. Toch zou ik het wel vervelend vinden als mijn vrouw meer verdient dan ik. Je kunt het vergelijken met wanneer een vrouw langer is dan jij. Dat vind ik ook vervelend, maar het is geen relatiebepalende factor.

Vrouwen op topfuncties moet op een natuurlijke manier gebeuren. Ik denk dat er weinig vrouwen op topfuncties zijn, omdat mannen beter met stress om kunnen gaan. Ik zou later denk ik geen topfunctie willen hebben. Daar zitten ook toptijden aan vast van 80 uur werken in de week.”