Het is voor artsen die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen bijna onmogelijk om hun diploma basisarts te halen. De oorzaak: strengere eisen aan de beheersing van de Nederlandse taal.

In 2005 werd de taaleis aangescherpt. Voor die tijd haalden ruim vierhonderd vluchtelingen van buiten Europa hun diploma basisarts, stelt de Stichting voor Vluchteling Studenten UAF. Sinds december 2005 zijn nog maar twee gevluchte artsen door de nieuwe toelatingsprocedure gekomen. Eén van die twee heeft een diploma gehaald. Hoeveel medisch geschoolde vluchtelingen er precies zijn die het papiertje willen halen, maar niet door de procedure komen, is bij UAF niet bekend.

 

Tekort aan artsen

De organisatie vindt het onverstandig dat gevluchte artsen niet langer met alleen het niveau ‘gevorderd’ mogen beginnen aan hun opleiding. “Nederland stevent af op een tekort aan artsen. Omdat de gevluchte artsen in het land van herkomst al hebben gestudeerd, zijn het de goedkoopste medici die Nederland kan opleiden”, zegt directeur Kees Bleichrodt van het UAF.

 

Extra taalles

UAF pleit voor speciale door de overheid aangeboden cursussen die vluchtelingen in staat stellen het vereiste taalniveau te bereiken. Van de vluchtelingartsen die voor 2005 al een diploma haalden, heeft 96 procent een baan als arts of specialist. HOP