Veiligheid is hot in deze verkiezingstijd. Veiligheid gaat boven alles – op straat, op reis, bij grote evenementen. En gáát er iets fout, dan krijgen politie en politiek de schuld. Met als gevolg: een nog stringenter veiligheidsbeleid, hogere kosten en gevolgen voor de privacy. Maar hoe zit het met de eigen verantwoordelijkheid?

In Rotterdam, dé evenementenstad van Nederland, rolden er na de rellen in Hoek van Holland koppen binnen de politie en kwam zelfs de positie van burgemeester Aboutaleb onder druk te staan. Bezoekers van evenementen worden voortaan door camera’s en de ME bewaakt. En de jaarlijkse Dance Parade werd in haar huidige vorm uit het programma geschrapt.

Eigen verantwoordelijkheid

We eisen veiligheid van de autoriteiten, maar tegelijkertijd wantrouwen we de autoriteiten. Hoe kan dat? En hebben burgers niet ook zelf een verantwoordelijkheid als het gaat om het zorgen voor veiligheid? En hoe valt die roep om veiligheid eigenlijk te verklaren? Is het echt zo gevaarlijk, zijn we bang(er), of veeleisender misschien? Of is de politie echt dat ongrijpbare bureaucratische beest?

Panel:

dr. Lex Cachet – bestuurskundige EUR

prof. dr. Nick Huls – rechtssocioloog EUR

drs. Simone Smit – bureauchef Politie Haaglanden

drs. Jan van der Laan – manager Stadstoezicht Rotterdam-Zuid

Vaste presentator: Leon Verdonschot – journalist en TV-presentator

Vaste columnist: Mohammed Benzakour – schrijver en publicist

Datum: Donderdag 25 maart

Locatie: De Unie, Mauritsweg 34-35 Rotterdam

Tijd: Zaal open 19.30 uur. Aanvang programma: 20.00 uur.

Toegang vrij.

Reservering aanbevolen via (010-4333534) of de website