Demissionair minister André Rouvoet investeert 4,5 miljoen euro in Generation R. Dit is een grootschalig bevolkingsonderzoek van Erasmus MC onder 10.000 kinderen.
De bioscoopzaal van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis is versierd met slingers en ballonnen. Voor in de zaal staat een gekleurde doos van ongeveer één kubieke meter. Daaromheen zitten zes meisjes van een jaar of vijf, die allemaal meedoen aan Generation R.
Onder de indruk
“Wauw!”, roept een van de meisjes als Rouvoet de hoogte van de onderzoekssubsidie noemt. “Ja, dat is zeker een hoog bedrag”, reageert hij opgetogen. “En dat voor een demissionair kabinet.” Gelach stijgt op in de bioscoopzaal, waar onder andere Generation R-onderzoekers, pers en enkele ouders van deelnemende kinderen zitten.
‘Focus op 9’
Vincent Jaddoe, directeur van Generation R, en zijn collega-onderzoekers zijn bijzonder verheugd met de investering. “Dit stelt ons in staat om de volgende fase van Generation R te realiseren: ‘Focus op 9’.” In deze fase zullen alle tienduizend deelnemertjes op lichamelijk en cognitief gebied uitgebreid onderzocht worden wanneer zij de leeftijd van negen jaar bereiken. “Wij proberen er zo achter te komen waarom bepaalde gezondheidsproblemen of ontwikkelingsvraagstukken bij sommige kinderen meer voorkomen. Een antwoord daarop kan helpen bij het vinden van handvatten om bijvoorbeeld gedragsproblemen of chronische ziekten te voorkomen”, aldus Jaddoe.
Balans werk en gezin
Het mooie van Generation R vindt Rouvoet dat de resultaten goed bruikbaar zijn in de dagelijkse praktijk van opvoeden en opgroeien, en daar ook naar worden doorvertaald. “Ik ben bijvoorbeeld benieuwd welk effect de verdeling van werk en gezin heeft op een kind. Dat is een thema waar momenteel veel mensen mee bezig zijn, ook in de politiek”, lacht de demissionair minister, doelend op de recente beslissingen van Wouter Bos en Camiel Eurlings om de politiek te verlaten voor het gezin. LJ/EMC