Hoewel de hertelling van de stemmen in Rotterdam op campus Woudestein een openbare gebeurtenis is, zijn er maar weinig geïnteresseerde burgers onder het publiek te vinden.

De tribune voor de sporthal in het sportcentrum van de EUR is afgeladen met de Nederlandse pers. Er wordt druk gebeld, getikt en gefotografeerd terwijl er beneden in de zaal ambtenaren in witte en paarse T-shirts al sinds half acht vanochtend aan het tellen zijn.

“Opnieuw stemmen is beter”

Beneden in de hal van de sporthal negeren de tafelvoetbal spelende studenten de historische gebeurtenis die zich een paar meter verderop afspeelt.

“Ik wist niet eens dat er hier vandaag werd herteld,” vertel Ouren Schipperus, student economie. “Pas toen we hier naar binnen liepen en al die beveiliging zagen hadden we door dat er iets aan de hand was.”

“Het is belachelijk dat die hertelling überhaupt nodig is,” vult eveneens economiestudent Dave van Brecht hem aan. “Ik vind het goed dat het gebeurt, maar naar mijn mening zou het beter zijn om gewoon iedereen opnieuw te laten stemmen.”

“Als ze stemcomputers hadden gebruikt, zou het nu niet zo’n chaos zijn,” vindt een andere economiestudent, Frank van de Knaap. 

Misgelopen squashpartij

“Ik vind het heel vervelend eigenlijk, dat die hertelling hier plaatsvindt. We wilden hier vandaag gaan squashen, en nu is er geen zaal beschikbaar,” aldus Yosua Wijngaarden, student geschiedenis.

De studenten die om haar heen staan knikken instemmend.

David Kuiper, sociologie student: “Als die hertelling moet, dan moet het. Maar ik vraag me af of mensen nog wel vertouwen hebben in het stemmen, óók als de uitslag van de hertelling weer kiele kiele is.”

Burgerbelangstelling

Chris van Felius, onderzoeker van zonne-energie in de Sahara, is een van de weinige burger-belangstellenden op de tribune. “Ik weet nog niet hoe lang ik blijf, ik zit hier tenslotte al sinds kwart over acht,” vertelt hij, terwijl hij de oordoppen van zijn radio uit zijn oren haalt. “Ik denk dat het een heel verstandige beslissing is van de burgemeester om te hertellen, ook zal er in de uitslag waarschijnlijk weinig veranderen. Het is naar mijn mening een ernstige zaak dat er aanvankelijk zo makkelijk over de onregelmatigheden die tijdens het stemmen hebben plaatsgevonden, is heengestapt.”  CL