Wat vind jij belangrijk bij je eerste échte baan?

Uit een onderzoek van studentenuitzendbureau Studentalent blijkt dat niet een goed salaris, maar leuke collega’s en een fijne werksfeer voor de studenten van nu belangrijk zijn, als ze beginnen aan hun eerste ‘echte’ baan. Wat vinden de EUR-studenten belangrijk?

Dana Janse (22), derdejaars IBA

“Het belangrijkste aspect van mijn eerste baan is dat het internationaal gericht moet zijn. Ik wil een adventurist worden, de hele wereld rondreizen. Ik zou het liefst Floortje Dessing’s baan willen overnemen. Een hoog salaris vind ik geen prioriteit, zolang het maar een goede functie is; eentje die als building block kan worden gebruikt voor mijn vervolg carrière.

Als het om een ‘gewonere’ functie zou gaan, vind ik een goed salaris wel belangrijk. Ik zou dan de afweging maken in hoeverre een mindere functie me verder op weg helpt, je wil tenslotte buiten je werk om ook een beetje een leuk leven kunnen leiden. Mijn droombaan is er een die zó leuk is, dat je iedere ochtend bij het opstaan het idee dat je op vakantie gaat.” 

Aleksej Potapov (21), tweedejaars economie en recht

“Ik wil iets concreets te doen hebben op mijn werk, dat vind ik belangrijk. Niet dat je de eerste twee of drie jaar de loopjongen mag uithangen. Direct bepaalde projecten mogen doen bijvoorbeeld, waar je al snel de gevolgen van ziet, dat lijkt me ideaal bij mijn eerste echte baan.

Een hoog salaris vind ik geen prioriteit, zolang een wat lager salaris wel gecompenseerd wordt. Bijvoorbeeld door het feit dat ik veel zou kunnen leren en het bedrijf goede carrière perspectieven biedt. Ik zou daarom bij mijn eerste baan bereid zijn salaris in te leveren voor inhoud en het opbouwen van mijn netwerk.

Collega’s en werksfeer staan voor mij niet op de eerste plaats, je werkt tenslotte niet voor de gezelligheid. Je moet wel met elkaar kunnen samenwerken, maar ik hoef niet zo nodig ieder weekend met mijn collega’s te gaan stappen.”

Deborah van Zanten (23) vijfdejaars rechten

“Ik vind de werksfeer veel belangrijker dan salaris. Natuurlijk moet ik wel mijn basisuitgaven kunnen betalen, maar de sfeer moet gewoon goed zijn. Het is voor mij van belang dat ik op een plek zit waar ik me goed voel en waar ik doorgroeimogelijkheden heb. Daarom zou ik, denk ik, graag bij een middelgroot en commercieel bedrijf willen beginnen. Daar heb je meer kans op goede scholing en veelzijdig werk.

De eerste drie jaar wil ik het liefst dezelfde baan houden. Ik heb de laatste tijd veel bijbaantjes gehad in korte tijd en ik ben nu wel toe aan een vaste plek.”

Lukas Voesenek (22) vierdejaars IBEB

“Eigenlijk denk ik hier niet zo vaak over na. Ondanks dat heb ik toch wel goed voor ogen hoe mijn carrière er uit moet zien. Persoonlijk vind ik het vooral belangrijk dat er een klik is met de mensen bij het bedrijf. Er moet echt een cultuur zijn die bij me past en waar ik me thuisvoel. Als ik moet kiezen tussen een hoog salaris en een goede werksfeer, dan vind ik een goede werksfeer dus het belangrijkst.

Ik wil graag bij een groot bedrijf beginnen met een goede naam. Het niveau is bij dit soort bedrijven vaak hoog en dat is een uitdaging voor me. Daarnaast vind ik doorgroeimogelijkheden erg belangrijk. Ik wil niet mijn hele leven dezelfde functie houden.” MW/CL