EUR-studenten met dyslexie kunnen sinds 15 februari 2010 studie-ondersteunende software downloaden. Met de software, genaamd Kurzweil, kan studiemateriaal worden voorgelezen door de computer. De EUR is de eerste universiteit in Nederland die dit aanbiedt.

De software was al standaard aanwezig op bepaalde plaatsen op de campus, maar nu kan de student er ook thuis gebruik van maken. Het is in eerste instantie bedoeld voor studenten met dyslexie, maar ook voor anderen kan dit een steuntje in de rug zijn bij het studeren. Echter, er  kunnen in totaal 56 studenten tegelijk gebruik maken van de software via internet. Daarom is het programma voorlopig alleen bedoeld voor studenten met dyslexie. In de toekomst kunnen andere studenten er waarschijnlijk ook gebruik van maken.

Kurzweil

Met de software kun je studiemateriaal inscannen, een bestand invoegen of een tekst op internet zoeken. Deze teksten worden dan voorgelezen door een stem die je zelf kan kiezen, vergelijkbaar met TomTom. Bovendien maakt de software het mogelijk om teksten te vergroten voor een betere leesbaarheid, en zit er een spellingchecker op. Teksten kunnen met een mp3-bestand omgezet worden in spraak, zodat je bijvoorbeeld ook in de trein de teksten kunt beluisteren. Het programma is niet alleen in het Nederlands beschikbaar, maar ook in het Frans, Duits, Engels, Vlaams, Spaans, Italiaans, Portugees, Noors en Zweeds. De universiteit had een bedrag van 60.000 euro nodig om de software aan te schaffen.

Downloaden

Alleen studenten en medewerkers van de EUR kunnen de software downloaden en gebruiken. Dit kan via de websiteservice ERNA, waar door middel van inloggen toegang wordt gegeven tot het programma. Daar is ook een handleiding te vinden over het downloaden en installeren van de Kurzweil-software op je eigen computer.

Cursus

Er vond vorige week een introductiecursus plaats voor studenten en studieadviseurs over het gebruik en de voordelen van de software. Op 21 mei zal deze cursus worden herhaald. De cursus duurt anderhalf uur en kost 5 euro per persoon. Voor meer informatie of vragen bij het installeren van de software, kun je terecht bij Nicoline Lodeweges. MW