Het hertellen van de stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam vindt donderdag 11 maart plaats in het sportcentrum van de EUR. De gemeente heeft hier dinsdagavond toestemming voor gekregen van de universiteit. Sportlessen vervallen of worden verplaatst.

Woensdag aan het einde van de dag komen de tafels en stoelen en wordt de zaal ingericht. Vanaf dat moment kunnen er geen sportactiviteiten meer plaatsvinden. De verschillende sportclubs zijn hierover ingelicht.

Streng toezicht

Donderdagochtend komen naar verwachting om 7 uur ’s ochtends de stembiljetten vanuit een beveiligde opslag in de Waalhaven naar het universiteitsterrein. Gemeenteambtenaren zullen onder toezicht van gemeenteraadsleden en pers in twee shifts de stemmen op nieuw tellen. En ook controleren of er stemfraude is gepleegd.

Sporthal voldoet aan eisen

Het oog van de gemeente viel op de sporthal van de EUR omdat deze voldoet aan de gestelde eisen: duizend vierkante meter, twee in- en uitgangen en een tribune die niet gelijkvloers is met de zaal. “Bovendien heeft de universiteit ervaring met het organiseren van grote evenementen voor wat betreft logistiek en veiligheid”, aldus een woordvoerster van de gemeente. De kosten voor beveiliging, personeel en catering komen allemaal voor rekening van de gemeente.

Aboutaleb controleert

Burgemeester Ahmed Aboutaleb, als voorzitter van het Centraal Stembureau, komt naar verluidt enkele malen de hertelling inspecteren. De hertelling moet donderdagavond rond 21.00 uur zijn afgerond. Dan zal duidelijk zijn of de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen moet worden aangepast.

Nieuwe verkiezingen

Bij de verkiezingen van 3 maart werd de PvdA met een paar honderd stemmen verschil groter dan rivaal Leefbaar Rotterdam. Toen vrij snel na de verkiezingen duidelijk werd dat er op een behoorlijke schaal zaken hadden plaatsgevonden op stembureaus die niet door de beugel konden, zoals meerdere personen in één stemhokje en mensen die meerdere keren hadden kunnen stemmen, besloot de burgemeester tot een hertelling. Mocht er grootschalige stemfraude aan het licht komen, dan kan dat leiden tot nieuwe gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. WG

Lees hier of EUR-studenten genoeg stemmen hebben gekregen om Rotterdam te besturen.