Studenten met een handicap aan de EUR zijn minder tevreden over het onderwijs dan andere studenten op de universiteit. Dit blijkt uit een studie van het Centrum voor Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) die de tevredenheid van studenten mét en zónder functiebeperking heeft vergeleken.

Het is voor de eerste keer dat de tevredenheid van studenten met en zonder functiebeperking is vergeleken in het hoger onderwijs. Dit is gedaan aan de hand van de uitkomsten van de Nationale Studenten Enquête, die de basis vormt voor de Keuzegids Hoger Onderwijs en de website Studiekeuze123.

Bij vrijwel alle hogescholen en universiteiten zijn studenten met een beperking gemiddeld minder te spreken over de opleiding die ze volgen. Bij de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool Rotterdam verschillen de oordelen het meest. Onder studenten aan de EUR is het verschil gemiddeld.

Nét voldoende

Toch blijft de absolute score in vergelijking met andere universiteiten laag. Dat was al duidelijk in het rapport ‘Studeren met een handicap’, dat in februari uit kwam. Het gemiddelde cijfer dat de universiteiten in Nederland krijgen van de gehandicapte student is een 6,1. De EUR zit met een 5,7 onder dit gemiddelde. Alleen bij de TU Delft zijn gehandicapte studenten nog minder tevreden dan bij de EUR; deze universiteit scoorde een tiende minder.

Beter voorlichten is gelukt

Vorig jaar stond de EUR onderaan op de lijst in het rapport. Dit kwam vooral door de slechte voorlichting die werd gegeven. Coördinator van voorzieningen voor studenten met een functiebeperking aan de EUR, Nicoline Lodeweges, was niet ontevreden met het resultaat. “Het afgelopen jaar was ons doel om betere voorlichting te geven. Nu blijken meer studenten op de hoogte te zijn van de voorzieningen. Daardoor kregen de decanen echter zoveel studenten bij zich voor een intakegesprek, dat we daar nu nog in tekort schieten.” HOP/MW