Drie tweedejaars studenten Economie & informatica van de Erasmus Universiteit zijn de landelijke winnaars van de Imagine Cup 2010. Met een groen productielabel voor de autobranche wonnen de zussen Daniëlla en Malissa Bal, en Jasper Baljeu op 4 maart de softwarecompetitie, die door Microsoft was uitgeschreven en waaraan zes teams van drie verschillende universiteiten meededen.

 

Is dat niet een open deur, zo’n groen productielabel?

Daniëlla Bal: “Het lijkt een beetje op het ‘Ik kies bewustlogo’ op voeding, maar in de geschiedenis van de Imagine Cup is ons idee nog nooit op deze manier uitgewerkt. We willen het concept in eerste instantie toepassen in de autobranche. Dat betekent dat we het label toekennen aan de 30 procent milieuvriendelijkste auto’s. Fabrikanten zullen hun auto’s steeds duurzamer moeten maken om tot die 30 procent te (blijven) behoren.”

Waarom deden jullie mee aan de wedstrijd?

“De winnaars van vorig jaar zijn studiegenoten en die maakten ons enthousiast. Het is een mooie kans om de ontwikkeling van een product van dichtbij mee te maken. Bovendien levert deelname veel nieuwe contacten op.”

Hoe schat je jullie kansen in voor de wereldwijde finale in juli?

“Winnen is misschien wat onrealistisch, maar we gaan zeker voor een goed resultaat. De komende maanden gaan we ons concept verder uitwerken en programmeren, want straks tijdens de mondiale finale in Polen moeten we een werkend product presenteren. We streven uiteindelijk naar een Microsoft ’tag applicatie’ waarmee consumenten een product kunnen scannen en dan meteen zien hoe duurzaam het is geproduceerd.” LJ

Meer informatie over de Imagine Cup 2010