Tientallen studenten hielpen gisteren mee met het tellen van de stembiljetten na de gemeenteraadsverkiezingen in de regio Rotterdam. Het studentenuitzendbureau StudentenWerk stuurde ongeveer zeventig kandidaten naar de stembureaus om de verkiezingen van dichtbij mee te maken.

Rianne van Dijk (22), derdejaars hbo-student Personeel en Arbeid, was gisteravond in Zorgcentrum Frankeland in Schiedam aanwezig om de stemmen te stellen.“Het was erg leuk om te doen en om de verkiezingen van zo dichtbij mee te maken. Om half elf waren we al klaar met tellen, dus dat was lekker snel en gemakkelijk verdiend!” Ze kreeg voor dit werk een bedrag van 55 euro van de gemeente. Dit bedrag stond van te voren vast, ongeacht hoe lang het tellen van de stemmen zou duren.

Het stemmen tellen

De stembiljetten werden geteld door de mensen die de hele dag aanwezig zijn bij het stemlokaal en door een aantal studenten. “De mensen die al vanaf zeven uur ’s ochtends aanwezig zijn, zitten vaak bij een politieke partij in de gemeente. De onderlinge opmerkingen en strijd tijdens het tellen van de stembiljetten was echt hilarisch om mee te maken”, zegt van Dijk lachend.

Strenge regels

Voor de manier waarop geteld moet worden, bestaan strenge regels. Allereerst moeten alle gebruikte stembiljetten worden geteld, dan worden ze gesorteerd op partij en vervolgens op gekozen personen. De stemmen dienen meerdere malen te worden nageteld en gecontroleerd. Een voorzitter ziet erop toe dat alles goed verloopt en schrijft uiteindelijk de uitslagen op.

Rode potlood

Sinds twee jaar geleden is het rode potlood weer terug bij de verkiezingen en zijn de stemcomputers de deur uit gedaan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken besloot dat destijds omdat de computers niet goed beveiligd konden worden. Er zijn veel mensen nodig om alle stembiljetten handmatig te tellen. De gemeente Rotterdam zette gisteren 667 mensen in. Het Centraal Stembureau komt morgen bij elkaar om de definitieve verkiezingsuitslag vast te stellen. MW