Het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit zien graag hun naam prijken op respectievelijk metrostation Dijkzigt en de tramhalte Excelsior van lijn 21. De RET geeft geen gehoor aan deze wens, omdat een naamsverandering ingrijpende gevolgen heeft.

Steven Lamberts, momenteel directeur internationalisering bij het Erasmus MC, pleitte voor de naamsverandering van het metrostation toen het medisch centrum begin dit jaar de Publieksprijs van Rotterdam had gewonnen. Het ziekenhuis kreeg de prijs, omdat het in een paar jaar tijd is uitgegroeid tot het merk ‘Erasmus MC’, dat een positieve bijdrage levert aan Rotterdam. “Voor mij zou deze erkenning van de stad compleet zijn als het dichtstbijzijnde metrostation Erasmus MC zou heten”, aldus Lamberts.

Verbonden

Eigenlijk vindt Lamberts dat metrostation Kralingse Zoom ook beter de naam van de universiteit kan krijgen. “Symbolisch zou het mooi zijn als het Erasmus MC en de universiteit duidelijk via dezelfde metrolijn met elkaar zijn verbonden”, filosofeert hij.

Studenten komen per tram

Ton van der Pijl, directeur van de Algemene Bestuursdienst op de EUR droomt ook van metrostation Erasmus Universiteit, maar richt zich liever op de halte Excelsior van tramlijn 21. “Het overgrote deel van de reizigers dat hier uitstapt, is student. Daarom zou het logischer zijn als de halte Erasmus Universiteit zou heten”, legt Van der Pijl uit. “Vooral voor de vele buitenlandse studenten zou dit veel verduidelijken.” Hij kreeg van de Rotterdamse vervoersorganisatie RET echter nul op het rekest.

Verwarring voorkomen

Herkenbaarheid is voor de RET een zwaarwegende reden om niet in te gaan op de wens van de universiteit en het Erasmus MC. “Bij reizigers kan een wijziging tot verwarring leiden. Bovendien kost het doorvoeren van een naamswijziging ontzettend veel tijd en geld”, legt Frouke Albers, directiewoordvoerder van de RET uit. “Met bewegwijzering proberen we reizigers zo goed mogelijk te informeren waar het ziekenhuis of de universiteit zijn.” LJ