Zogenaamd ging het EFR Lijsttrekkersdebat op 1 maart in de Aula van campus Woudestein over de gemeenteraadsverkiezingen, maar de landelijke politiek voerde de boventoon.

De presentatie was in handen van actualiteitenprogramma EénVandaag. Om de kijkcijfers te verhogen, kreeg Wilders van de presentatoren Pieter Jan Hagens en Wouter Kurpershoek, uitgebreid de kans om zijn oneliners de zaal in te slingeren. Dit met veel boegeroep uit de zaal, en hoofdschuddende politici tot gevolg. Overigens was het opmerkelijk dat de PVV-leider überhaupt was uitgenodigd voor het debat, aangezien hij slechts in twee gemeenten meedoet met de verkiezingen.

Bos versus Wilders (Foto: Frank Versteegen/&Creative)

Voorspelbaar

Het debat ging over voorspelbare onderwerpen: hoe moet Nederland de crisis bezweren, kan het land tegelijkertijd duurzamer en bereikbaarder worden en is de islam een bedreiging voor de samenleving? Behalve Wilders waren Wouter Bos (PvdA), Agnes Kant (SP), Mark Rutte (VVD), Pieter van Geel (CDA) en Alexander Pechtold (D66) aanwezig.

De gevangenis in

Elk onderwerp werd afgetrapt door twee politici die elkaar in een minuut spreektijd moesten overtuigen van hun standpunt. Als uitsmijter namen Bos en Wilders het tegen elkaar op over –uiteraard – integratie. In een vurige minuut speelde de PVV-leider zijn geijkte riedeltje af: “Natuurlijk is de islam de bedreiging voor de samenleving, want dit geloof maakt haar aanhangers tot criminelen en lastpakken. De oplossing? Stop hen in de gevangenis en gooi ze daarna het land uit.”

Flyers in Arabisch

De kern van Bos’ repliek luidde dat iedereen in Nederland de vrijheid heeft om niet bang te zijn, ongeacht je geloof, seksuele geaardheid en huidskleur. Hierop verweet zijn opponent hem dat de PvdA met haar tolerantie jegens moslims de islam faciliteert en in stand houdt. Om dit te illustreren noemde Wilders het feit dat de PvdA in verschillende steden flyers in het Arabisch heeft uitgedeeld. Bos gaf deze misser ruiterlijk toe en sloeg terug op Wilderiaanse wijze: “Gelukkig hebben wij geen mensen in de partij die barkeepers bedreigen.”

Strenge controle

Vanwege de aanwezigheid van Wilders waren de veiligheidsmaatregelen scherp. Iedere bezoeker moest van tevoren het nummer van zijn of haar identiteitsbewijs doorgeven, dat bij binnenkomst werd gecontroleerd. Daarna volgde een controle door een metaaldetector. Jassen en tassen mochten niet mee de zaal in en de mobiele telefoons moesten worden uitgeschakeld. LJ