Studenten doen steeds minder moeite om hun OV-chipkaart op te laden. Daarom stelt OCW een deadline: 16 maart moeten ze hun ‘reisrecht’ bevestigd hebben.

Vanaf die dag kunnen studenten alleen nog maar met een geactiveerde kaart reizen. Volgens minister Plasterk, die vorige week nog in functie was toen hij de brief naar de Tweede Kamer stuurde, hebben studenten genoeg tijd gehad om hun kaart op te laden. Studenten die dat nog niet gedaan hebben, waren gewoon te laks en hebben “blijkbaar meer aanmoediging nodig om naar een ophaalapparaat te gaan”.

Uitval systeem

Technische problemen hinderden studenten bij het opladen van de OV-chipkaart. Zo viel het systeem soms uit als te veel studenten tegelijk hun kaart wilden activeren. Intussen heeft tachtig procent van alle studenten de kaart geactiveerd.

Ipod winnen

Eerder moest een loterij studenten verleiden om de gang naar het ophaalapparaat te maken. Ze konden een Ipod en een skivakantie winnen. Daarover stelde de VVD kamervragen. Konden vervoerders dat geld niet beter gebruiken om de problemen met het opladen te verhelpen? Daar zal de opvolger van Plasterk antwoord op moeten geven. HOP