Je Turks bijspijkeren of helemaal bij nul beginnen: vanaf april biedt het Taal- en Trainingscentrum (TTC) van de Erasmus Universiteit twee cursussen Turks aan.

Het initiatief voor de taalcursussen kwam van studentenvereniging Mozaik. Toen de vereniging contacten had gelegd met Turkse bedrijven voor eventuele stages, bleek het Turks bij veel studenten niet goed genoeg. Vice-voorzitter van Mozaik, Semih Tuna: “Onze leden denken dat ze al aardig Turks spreken en schrijven, maar zakelijk Turks is toch andere koek. In de cursus voor gevorderden kunnen ze deze kennis bijspijkeren.”

Ervaren docent

Mozaik inventariseerde hoeveel van haar leden geïnteresseerd zijn in zo’n cursus, en met dat gegeven stapte de vereniging naar het TTC. Ook droegen ze een eigen docent aan. “Voor ons was dat een groot voordeel”, zegt Marjon Menten, coördinator van het TTC. “Met een beschikbare ervaren docent en al een aantal cursisten was het besluit om de cursus aan te bieden makkelijker.”

Taal en cultuur

Behalve het ‘Business Turks’ wordt er ook een beginnerscursus verzorgd, waarin de taal en cultuur van het land centraal staan. Beide programma’s staan open voor iedereen, en omdat het gaat om een pilot, zijn de kosten lager dan normaal: 50 euro per cursus. Bij grote belangstelling overweegt het TTC om in volgende cursusperiodes meerdere programma’s aan te bieden.

Op verzoek

Volgens Menten is het normaal dat een taalcursus bij het TTC op verzoek tot stand komt. “Anderhalf jaar geleden zijn we bijvoorbeeld gestart met Russisch, en dat is ook niet echt een gangbare taal.” Lachend vertelt ze tenslotte dat een docent op de Erasmus Universiteit zo graag Portugees zou leren, maar dat de animo voor deze taal jammer genoeg nog steeds te klein is. LJ

Meer informatie en inschrijven