Hoe voer ik een onspannen sollicitatiegesprek?

Beste Bud,

Binnenkort studeer ik af en ik ben op zoek naar een goede baan. De banenmarkt is helaas niet bepaald gunstig te noemen. Om mijn kansen op werk niet te verknoeien wil ik me goed voorbereiden. Maar hoe doe ik dat? Ik word al zenuwachtig als ik eraan denk om sollicitatiegesprekken te moeten voeren. Welke adviezen kun je me geven?

Aad

Beste Aad,

Je vraag om adviezen voor het sollicitatiegesprek is op tal van manieren te beantwoorden. Om je vraag goed te kunnen beantwoorden heb ik eigenlijk meer informatie van je nodig. Zoals hoeveel sollicitatie-ervaring je al hebt. Welke factoren je het meest zenuwachtig maken? Of je van nature een zenuwachtig type bent? Hoe je daar tijdens je studie mee hebt leren omgaan?

Toch zijn er wel wat algemene adviezen denkbaar. Ik zal er enkele noemen.

1.

Probeer het sollicitatiegesprek te zien als niet meer dan een bijzondere vorm van kennismaken. Bij een kennismakingsgesprek hebben beide partijen er belang bij de ander zo goed mogelijk te leren kennen.

  Door zo naar het sollicitatiegesprek te kijken creëer je (meer) gelijkwaardigheid. Immers, beide partijen hebben evenveel belang bij het gesprek. Als de recruiter zijn werk niet goed doet, haalt de werkgever de verkeerde kandidaat binnen. En als jij als sollicitant het niet goed doet, kom je in de verkeerde baan terecht. Zo’n mismatch dienen beide partijen te voorkomen.
2. Beide partijen zoeken houvast voor het gesprek. De recruiter heeft de vacaturetekst en zijn kennis van de organisatie als vertrekpunt. Hij zoekt naar de kandidaat die daar het best bij past.
  Jij hebt als houvast je eigen profiel. Daarover weet jij alles: je kennis, je vaardigheden, je ervaring, je loopbaanwensen, wat jij belangrijk vindt in een baan. En jij wilt er in het gesprek achter zien te komen of de baan/werkgever inderdaad bij je past.
3. Jij draagt verantwoordelijkheid voor een goede kennismaking. Die is tweeledig:

– Je zorgt ervoor dat je op alle onderdelen van de vacaturetekst kunt ‘scoren’. Met andere woorden, voor (bijna) ieder item uit de vacaturetekst kun jij een element uit je cv noemen, dat daarbij aansluit.

– Je hebt je eigen profiel duidelijk. En dat is misschien wel het moeilijkste punt van je voorbereiding. Vind je dat lastig, raadpleeg dan de loopbaanadviseur. Een afspraak met de loopbaanadviseur maak je via het ESSC of 010 4082323. Of meld je aan voor een cursus Zelfanalyse.

Succes met je sollicitaties, en denk aan de gelijkwaardigheid!

Bud

Reageer

(kopie 1)