Hoe leer ik de bedrijfscultuur kennen?

Beste Bud,

Je hoort vaak dat de bedrijfscultuur achteraf tegenvalt. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mij dat niet overkomt?

Eva

Beste Eva,

Je vraag roept een wedervraag op. Hoe komt het dat een sollicitant andere verwachtingen van de baan en het bedrijf heeft gehad? Immers, baan en bedrijf bestaan doorgaans al een poosje en dus kan de sollicitant zich daarin verdiepen. Hoe bereid je je goed voor, zowel op de functie als op het bedrijf?

 • Zorg dat je de functieomschrijving goed leest. Geen enkele functiebeschrijving is compleet, dus vraag jezelf af wat je nog meer wilt weten. Bestudeer het bedrijf grondig. Niet alleen mag de bedrijfswebsite geen geheimen voor je kennen, ook via Google kun je veel over die club te weten komen.
 • Stap twee kost wat meer moeite: achterhaal de ongeschreven informatie. Hoe? Voornamelijk door te netwerken. Voor meer informatie over netwerken verwijs ik je naar de workshop Netwerken die de EUR organiseert voor studenten.

  Ga je netwerken, begin dan in je directe omgeving, je warme netwerk. Vraag de mensen uit je omgeving (vrienden, bekenden, studiegenoten, familie, maar ook je docenten) of zij iets van dat bedrijf weten en ook of zij je kunnen doorverwijzen naar iemand anders die er meer over weet. En weer: bepaal tevoren welke informatie je zoekt. Voorbeelden van vragen zijn:

  Kunt u iets over de bedrijfscultuur vertellen? Hoe zou u de bedrijfscultuur omschrijven?

  Waarin verschilt dit bedrijf van zijn concurrenten?

  Hoe is de dresscode (veelal ook op de website te ontdekken).

  Hoe denkt het bedrijf over overwerken?

  Zien medewerkers elkaar ook buiten werktijd en zo ja welke activiteiten betreft dat?

  Wat is het beleid ten aanzien van persoonlijke ontwikkeling van medewerkers? Welke faciliteiten voor verdere opleiding worden geboden?

  Welke persoonlijke begeleiding krijgt een starter (mentor, coach)?

  Wat doet men aan talentontwikkeling? Is er een managementdevelopment programma?

  Hoe zijn de communicatielijnen?

  Is de sfeer te typeren als collegiaal of juist niet en kunt u daar voorbeelden van geven?

  Daarnaast is het verstandig concrete afspraken te maken voordat je je contract tekent. En deze afspreken ook op schrift te (laten) stellen. Henry Mintzberg hanteert het begrip ‘psychologisch contract’.

 • Stap drie is eenvoudig. Vraag tijdens de sollicitatiegesprekken of je met één van je aanstaande collega’s kunt spreken. Werkgevers vinden dit een heel normaal verzoek en vaak vormt dit een onderdeel van de selectieprocedure.
 • Bezoek recruitment days, business weeks, management weeks, neem deel aan bedrijfsbezoeken, arbeidsmarktactiviteiten van je faculteit en studievereniging, ga naar carrièrebeurzen, business courses, enz.
 • Last but not least: doe een stage, betaald of onbetaald. Het stagebureau van de faculteit en organisaties als Integrand kunnen je daarbij helpen.

Je ziet, Eva, mogelijkheden te over om te voorkomen dat je baan zal tegenvallen. Ik wens je veel succes!

Bud

Reageer