Bijna alle 85 duizend afstudeerders in het hoger onderwijs schrijven een scriptie, maak vaak belandt die zodra het cijfer binnen is onder een dikke laag stof. Zonde, vindt Elazar Evers. Hij begint daarom een site waarop iedereen zijn scriptie kan publiceren.

Elazar Evers heeft zelf als student accountancy aan Nyenrode University net zijn bachelorscriptie af. “Ik was op zoek naar eerdere scripties over mijn onderwerp, maar die bleken niet te vinden.” Daarmee ontstond het idee voor www.allescripties.nl. De site is sinds een maand in de lucht. Evers wil er iedere student de mogelijkheid bieden om zijn scriptie online te publiceren. “Het is zonde als je er maanden hard aan gewerkt hebt en niemand er ooit nog naar kijkt.”

De eerste reacties zijn positief. “Al zijn er ook studenten die hun scriptie niet zomaar kunnen publiceren omdat er bijvoorbeeld gevoelige informatie in staat. Maar de meeste van mijn studiegenoten vinden het een goed initiatief.”

Walhalla voor plagiaat

Een online database met alle scripties, wordt dat niet een walhalla voor plagiërende studenten? “Daar zijn sommige mensen wel bang voor ja”, zegt Evers. “Maar ik heb op mijn site duidelijk geschreven dat plagiaat verboden is.”

Geld wil de student met de website niet verdienen. “Advertenties op de site vind ik niet mooi. En het kost me niet veel geld. Ik zie het als een hobby.” Om studenten te verleiden massaal hun scriptie in te sturen, verloot Evers onder de eerste honderd inzenders een minilaptop. HOP