Een biertje in het café werd de afgelopen negen jaar anderhalf keer zo duur. Dat heeft het CBS becijferd. Maar sociëteiten van verenigingen duiken allemaal ver onder die prijs, blijkt uit een kleine steekproef.

In het jaar 2000 kostte een biertje van de tap 2,82 gulden; omgerekend 1,28 euro. Negen jaar later was de prijs meer dan vijftig procent gestegen tot 1,94 euro. Een fluitje pils werd dus 66 cent duurder.

Verenigingen rekenen euro

Een kleine steekproef in Maastricht, Utrecht, Eindhoven en Amsterdam leert dat de bierprijzen van studentenverenigingen rond de euro per glas schommelen. Sommige verenigingen rekenen 75 cent, andere 1,10 euro. Ze hoeven geen winst te draaien, zegt een van hen.

Kratje blijft het goedkoopst

Maar studenten zijn nog altijd het goedkoopst uit in de supermarkt. De prijs van een kratje steeg het afgelopen decennium met 24 procent iets harder dan de inflatie (21 procent), maar per liter was het gemiddeld 1,60 euro, nog geen veertig cent per glas. HOP