Arjo Klamer, hoogleraar culturele economie aan de EUR en decaan van de particuliere universiteit Academia Vitae, heeft het faillissement aangevraagd voor deze instelling.

“Met spijt”, voegt Klamer er in een verklaring aan De Stentor toe. “Omdat een aantal partijen, waaronder docenten, die nog geld tegoed hebben hiermee gedupeerd zijn.” Het instituut verkeerde, mede als gevolg van de economische crisis, al enige tijd in zwaar weer.

Negen aanmeldingen

De in 2005 opgerichte Academia Vitae richtte zich de afgelopen twee jaar op vwo’ers die er tegen betaling van negenduizend euro collegegeld een jaar konden studeren alvorens naar de universiteit te gaan. Ze kregen in dat jaar een programma voorgeschoteld met een brede basis in de wetenschap en de kunsten. Het eerste jaar meldden zeven studenten zich daarvoor aan, het afgelopen jaar nog maar twee.

Daarnaast bood Academia Vitae een minor voor studenten van de TU Delft en Universiteit Twente en was er een programma voor managers uit het bedrijfsleven.

Twee jaar geleden onderzocht de gemeente Deventer nog of in samenwerking met de Academia Vitae een nieuwe universiteit in de Hanzestad opgericht kon worden. Klamer zegt nog hoop te hebben op een doorstart. HOP