Donderdag 25 februari is het weer tijd voor de Kwestie Live, het maandelijkse disussieprogramma van Studium Generale. Dit keer zal er uitgebreid gedebatteerd worden over waar de grens van vredemissies ligt, met als hoofdgast dr. Ko Colijn.

Nederland in Irak en Afghanistan

Irak, Uruzgan, iets langer geleden Srebrenica. Steeds als Nederland door bondgenoten wordt gevraagd steun te geven aan militaire of vredesmissies woedt er óók oorlog onder de Haagse kaasstolp. Begin deze maand werd er weer gestreden over het rapport van de commissie Davids die onderzoek deed naar de steun van Nederland aan de inval in Irak. Coalitiegenoten PvdA en CDA staan lijnrecht tegen over elkaar als het gaat om de missie in Uruzgan. Moet Nederland minder precies zijn als het gaat om een juridisch mandaat en gewoon ingrijpen in een boevenstaat? Of moeten we onze militairen niet de dood injagen voor een kansloze missie in de woestijn? En wat is de consequentie van dat geruzie en gedraai, zetten we onszelf niet buitenspel in het internationale krachtenspel?

Gasten

Dr. KO COLIJN is de hoofdgast, hij is bijzonder hoogleraar Internationale Betrekkingen, in het bijzonder Mondiale Veiligheidsvraagstukken aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen EUR en verbonden aan het Instituut Clingendael en commentator van Vrij Nederland.

In het panel zitten o.a.: prof. dr. NICO SCHRIJVER, Commissielid Onderzoekscommissie Irak (Commissie Davids) en hoogleraar internationaal publiekrecht aan de Universiteit Leiden.

Dr. BERT ALTENA, historicus aan de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen EUR. Voorts gevraagd: Martijn van Dam (PvdA) en voormalig Uruzgan-commandant Mart de Kruijf.

Presentator en discussieleider is LEON VERDONSCHOT (o.a. VPRO’s Iets met Boeken). Ook aanwezig is columnist MOHAMMED BENZAKOUR (schrijver en publicist).

Datum: donderdag 25 februari

Aanvang: Zaal open 19.30 uur. Aanvang programma: 20.00 uur.

Locatie: De Unie, Mauritsweg 34-35 Rotterdam

Entree: gratis

Aanmelden verplicht via (010-4333534) of www.deunie.nu/pages/reserveren.html