Ouders van studenten moeten meer betrokken worden bij de studie van hun zoon of dochter. Daarvoor pleit de Onderwijsraad in een advies.

Van de eerstejaars hbo’ers woont 70 procent thuis, van de ouderejaars de helft. Ouders hebben daardoor veel invloed op studenten. Door de betrokkenheid van ouders te vergroten denkt de Onderwijsraad uitval te kunnen inperken en het studierendement te verhogen.

Vaak verdwijnt de betrokkenheid bij de schoolcarrière van kinderen na de basisschool. Doordat hbo’ers en universitaire studenten meestal meerderjarig zijn, vormen ouders ook wettelijk gezien geen aanspreekpunt meer voor de onderwijsinstellingen. De Onderwijsraad noemt ouders in het MBO, HBO en WO daarom een “vergeten groep”.

Het rapport van de Onderwijsraad pleit niet voor het inschakelen van ouders in formele verbanden als medezeggenschapsraden. Wel kunnen ouders hun kinderen meer helpen bij bijvoorbeeld hun studiekeuze en hun sociale leven in hun studententijd. HOP