Vol overgave speelde het Nederlands Studenten Orkest (NSO) gisteren in de grote concertzaal van De Doelen in Rotterdam. Na hun Nederlandse tournee vliegen de honderd studenten naar Istanbul voor de laatste concerten.

Gedurende het klassieke concert, waarin stukken van onder andere George Gershwin en Sergei Prokofiev gespeeld worden, is opperste concentratie af te lezen aan de gezichten van de getalenteerde musici. Van vermoeidheid lijkt geen sprake, terwijl de studenten al bijna drie weken non-stop aan het repeteren en spelen zijn. Dirigent Arjan Tien heeft het warm in zijn rokkostuum en veegt na elk stuk het zweet van zijn voorhoofd.

Links vooraan EUR-student Leonard kroese

Rode wangen

De concertzaal is bij lange na niet vol. Het grootste deel van het publiek bestaat uit ouderen; familie van de musici, of liefhebbers van klassieke muziek. De aanwezige studenten zijn waarschijnlijk allemaal opgetrommeld door hun vrienden in het orkest. In de pauze en na afloop van het concert snellen alle musici met rode wangen van inspanning naar hun familie en vrienden om vol trots de complimenten in ontvangst te nemen.

Bombastisch

Karen Huybens, masterstudent bedrijfskunde aan de EUR en Anna Sietse Blok zijn speciaal gekomen voor Marije Slot, een hobospeler die studeert aan het conservatorium in Den Haag. “Als zij niet had gevraagd of we wilden komen kijken, waren we niet gegaan”, bekent Huybens, die ontdekt heeft dat ze meer houdt van bombastische klanken dan bijvoorbeeld de vioolsolo’s.

Optreden in Turkije

Vandaag is het laatste concert in Amsterdam en morgen vliegt het orkest naar de Turkse stad Istanbul. Volgens de enige EUR-student in het orkest, Leonard Kroese, is dat een mooi moment om de hele repetitie- en tourneeperiode af te sluiten. “Er staan twee concerten er op het programma, dus daar omheen kunnen we een beetje vakantie vieren.”

Dit jaar heeft het NSO voor het eerst een uitwisseling geregeld met vier Turkse conservatoriumstudenten. Zij hebben de hele periode van repeteren en touren in Nederland meegemaakt en kunnen met de laatste concerten ook in eigen land laten zien wat ze in hun mars hebben. LJ

Volgens Leonard Kroese was de repetitieperiode hard werken, maar ook feesten. Lees het korte interview met hem in EM 12