De voorraad strooizout van de Erasmus Universiteit is op. Momenteel wordt het laatste restje zout gemengd met zand. ‘Als het gaat ijzelen, hebben we een probleem.’

Vandaag moesten de wegen en paden op campus Woudestein snel schoongeveegd worden na de sneeuwval van afgelopen weekend. Op een enkel voet- of fietspad was ook een strooibeurt noodzakelijk. Om het kleine beetje strooizout van de universiteit te sparen, wordt het vermengd met zand.

Gemeente geeft niets meer

Volgens Rita Geerders van het Erasmus Facilitair Bedrijf (EFB) heeft de universiteit deze winter veel meer moeten strooien dan de afgelopen jaren, maar tot nu toe was er voldoende strooizout aanwezig. Nu geeft de gemeente echter niets meer weg, want die heeft het zelf hard nodig.

Laatste redmiddel

Zorgen over het zouttekort maakt Geerders zich nog niet, want de sneeuw is met borstels, of met de sneeuwschuiver eenvoudig weg te vegen. En ijzel is zelfs met zout lastig te verhelpen, volgens Geerders. Wat dan wel helpt, is ‘Lotux Defrost’. Het EFB heeft deze korrels, die sneeuw en ijs ontdooien, al aangeschaft als uiterste redmiddel.

Gebruik de hoofdwegen

Het EFB heeft tot nu toe geen klachten gehad over gladde paadjes waar mensen onderuit zijn gegaan. Geerders adviseert iedereen om de doorgaande wegen en paden te gebruiken, omdat daar  als eerste wordt gestrooid. LJ