Bezetten prima, maar niet in mijn collegezaal!

Bijna een week bezetten Rotterdamse studenten twee collegezalen op de campus uit protest tegen voorgenomen bezuinigingen op het hoger onderwijs. Eén student werd zo boos over de verstoring van zijn college dat hij de demonstranten aanviel. Het gros van de andere studenten trok zich weinig aan van de protesten en deed niet mee.

Bezetten prima, maar niet in mijn collegezaal!

Kirsten Rohde, universitair docent Erasmus School of Economics

“Vanmiddag zag ik demonstrerende studenten met een spandoek waar “gelijke kansen” op stond geschreven. Ik zal mezelf bij studenten niet populair maken, maar ik ben helemaal voor het afschaffen van de studiebeurs. Juist omdat ik voor gelijke kansen ben. En daarbij denk ik niet alleen aan gelijke kansen voor die groep studenten die naar een universiteit kan, maar voor alle jongeren.

Studenten aan de universiteit gaan na hun studie relatief meer verdienen dan hun leeftijdsgenoten. Zij mogen daarom ook best voelen dat hun studie een investering is in de toekomst in de vorm van een lening die in de toekomst wordt terugbetaald. Diegenen die daadwerkelijk genoeg gaan verdienen moeten dan hun lening terugbetalen aan de staat. Voor degene die niet genoeg verdient wordt de schuld dan kwijtgescholden.

Ik denk dat het afschaffen van de studiebeurs studenten meer bewust zal maken van het feit dat kunnen studeren een voorrecht is en een investering in de toekomst. Ik verwacht dat daardoor hun motivatie wordt vergroot, wat het resultaat van de investering ten goede komt.”

Chris Aalberts, docent faculteit Historische en Kunstwetenschappen

“Wat vertederend dat studenten eindelijk weer politiek actief zijn. Vroeger was ik ook zo’n type: wij van de studentenraad en de opleidingscommissie waren voor meer computers, meer begeleiding en minder regeltjes. Met de wijsheid van nu kraamden we in de meeste gevallen onzin uit: wat we wilden was te duur, te ouderwets of totaal onbeheersbaar. Meestal zaten we ronduit te zeuren, en liepen we hopeloos achter de feiten aan.

Dat geldt natuurlijk ook voor de studenten die nu bezwaar hebben tegen het afschaffen van de basisbeurs. Er moet 35 miljard bezuinigd worden. Te veel studenten volgen een opleiding waar niemand op zit te wachten en velen lummelen maar wat aan (beide met name in het HBO, maar ook in het WO). Wat is logischer dan studenten te laten lenen en hen zo te stimuleren sneller te studeren, soms een nuttigere opleiding te kiezen en hen eerder de arbeidsmarkt op te sturen, en dat tegen minder kosten?

Studenten proberen deze harde werkelijkheid nog wat te rekken. Dat zal vast wel lukken, maar het blijft een achterhoedegevecht. Zinloos dus. Beter is: niet verblind door eigen belang de handen uit de mouwen steken.”