Hoe snel reageren bedrijven op mijn sollicitatie?

Beste Bud,

Ik ben nu sollicitatiebrieven aan het versturen, en van sommige bedrijven krijg ik de volgende werkdag al een bevestiging dat de sollicitatiebrief is ontvangen, en bij andere duurt dit langer. In het verleden heb ik ook wel eens helemaal niets van het bedrijf gehoord.

Wat mag ik als reactietijd verwachten van bedrijven? Dit geldt zowel voor de ontvangstbevestiging, alsook voor de uitnodiging of afwijzing. En wat te doen als je al een tijdje niks hebt gehoord?

   

Alexander

Beste Alexander,

Een professionele organisatie met een professionele recruitmentafdeling behoort ALTIJD te reageren met een ontvangstbevestiging. In werkelijkheid zijn echter niet alle reacties van werkgeverszijde even professioneel (lees: fatsoenlijk).

Ik heb de indruk dat in tijden van economische schaarste (weinig vacatures, veel sollicitanten) de fatsoensnorm niet altijd even goed wordt nageleefd. Sommige organisaties menen zich dan te kunnen permitteren niets of pas heel laat iets van zich te laten horen. Ik vind dit getuigen van een kortetermijnvisie. Het is op de lange termijn slecht voor het imago van de organisatie, de onfatsoenlijk behandelde sollicitant zal in betere tijden niet snel belangstelling meer tonen voor zo’n werkgever.

In tijden van economische voorspoed (veel vacatures, minder sollicitanten) kunnen organisaties zich dergelijk ergerlijk gedrag minder goed veroorloven. De werkgever heeft dan moeite om voldoende goede kandidaten te vinden en zal iedere sollicitant met respect behandelen. Dat betekent snel van zich laten horen, ook wanneer het een afwijzing betreft. Al leidt het deze keer niet tot een match, als de kandidaat later weer op zoek gaat naar een volgende baan zal hij niet wegens onprettige herinneringen de personeelsadvertenties van deze organisatie overslaan.

Hoe te handelen als sollicitant?

Neem twee dagen na het verzenden van je sollicitatie telefonisch contact op (een beetje slimme sollicitant kan het telefoonnummer van de recruitmentafdeling altijd achterhalen, bijvoorbeeld via de communicatieafdeling van het bedrijf) om te vragen of je sollicitatie is ontvangen. Dan kun je meteen informeren naar het verdere verloop van de procedure.

Heb je twee weken na sluiting van de reactietijd, of na de vorige selectieronde (gesprek, test of assessment) nog niets vernomen, neem dan contact op om te vragen wanneer je iets mag verwachten. Dat is voor jou van belang in verband met mogelijke andere sollicitaties die je hebt lopen.

Heb je na een maand nog niets gehoord en heb je geen bevredigend (lees: inhoudelijk, informatief) contact kunnen hebben, dan kun je overwegen een klacht in te dienen bij het management. Soms ontvangt de sollicitant dan alsnog een invitatie. In ieder geval is het management dan op de hoogte van het slechte imago dat dreigt.

Bud

P.S. Hebben andere studenten andere ervaringen, positieve of negatieve?

Reageer