De groei van het aantal eerstejaars studenten van de Erasmus Universiteit ligt met 20 procent hoger dan de gemiddelde groei op universiteiten: 12,5 procent. Hogescholen kregen 6,3 procent meer eerstejaars dan vorig jaar.

De landelijke cijfers zijn bekend gemaakt door het ministerie van OCW. Vooraf was niet op zoveel extra eerstejaars gerekend. Daardoor valt de bekostiging van de onderwijsinstellingen voorlopig te laag uit. Normaal gesproken wordt dat pas twee jaar na dato hersteld, waardoor het hoger onderwijs tijdelijk met een gat in de begroting kampt.

 

Groei studenten grillig

Aan de universiteiten groeide het aantal voltijdstudenten het ene jaar ruim vier procent, het andere jaar bijna niets. In 2001 kwam er opeens een golf van 7,1 procent extra eerstejaars. Een groei van 12,5 procent is – in ieder geval sinds 1992 – nog niet eerder vertoond. Een extern bureau is gevraagd de toename te analyseren.

Doemscenario geen werkelijkheid

Overigens vallen de cijfers lager uit dan in de doemscenario’s die vorige zomer de ronde deden. Toen circuleerden er voorspellingen als achttien procent extra eerstejaars in het hbo en vijfentwintig procent meer aan de universiteiten.

 

Nog geen definitieve cijfers

De cijfers zijn nog niet helemaal definitief. De instellingen kunnen nog correcties doorgeven. Daarom zijn er geen details bekend over de groei aan afzonderlijke hogescholen en universiteiten. Ook valt nog niet te zeggen welke opleidingen het hardst zijn gegroeid. HOP/LJ

Lees ook ’20 procent meer nieuwe EUR-studenten’ 

Lees ook ‘Toevloed eerstejaars valt mee’