De betoging voor behoud van studiefinanciering op de campus Woudestein vandaag verliep zonder ongeregeldheden. Onderwijsminister Ronald Plasterk liet zijn gezicht zien.

De betogende studenten hadden zich omstreeks het middaguur verzameld op het Tinbergenplaza en langzaam zwelde de groep flink aan. Demonstranten uit Utrecht, leden van de Landelijke Studenten Vakbond, PvdA-leden uit Rotterdam en zelfs de schoonmaaksters van de universiteit sloten zich aan. Hierdoor groeide de groep uit tot meer dan 200 man sterk. Politieagenten te paard en talloze media (ook van tv) maakten de demonstratiestemming compleet.

‘Spreek je uit’

En het was wachten op Ronald Plasterk. Daarom maakten de demonstranten eerst een rondje om de campus om terug te keren bij de ingang van de C-hal. Het intermezzo kwam daar onder andere van de CvB-voorzitter Pauline van der Meer Mohr. Zij wil de studenten steunen in de demonstratie om bezuinigingen op hoger onderwijs tegen te gaan. Dat was de studenten niet duidelijk genoeg. Ze riepen: “CvB spreek je uit!”

Geen toezeggingen

Plasterk arriveerde om half drie. Hij sprak de studenten toe vanaf het portaal van het C-gebouw. Zoals te verwachten viel, deed hij geen toezeggingen, want in mei mag het kabinet pas uitlatingen doen over waar de bezuinigingen gaan vallen. Toen hij de leuzen op de spandoeken zag, zei hij wel: “Dankjewel voor de aandacht. De universiteit is inderdaad geen productiefabriek.” Hij beloofde dat het onderwijs ‘toegankelijk’ zou blijven. Maar beloven om de basisbeurs te behouden kon hij niet. “We spreken elkaar in het voorjaar weer.”

Meer actie voeren

“Boeeeeeh! Actie! Actie! Actie! Wij willen stufi zien!” De studenten scandeerden de kou van zich af. En Plasterk keerde zich tot de media. De studentagitator met de microfoon: “Kennelijk moeten we harder actie voeren!” DR