Het moet voor hypotheek- en kredietverstrekkers makkelijker worden om na te gaan of iemand een grote studieschuld heeft. Het Nibud pleit er daarom voor om studieleningen voortaan te registreren bij het BKR in Tiel.

Het Nibud is geschrokken van het leengedrag van studenten, waarover het instituut vorige week een onderzoek publiceerde. Veel studenten weten helemaal niet wat ze aan hun lening betalen en hoeveel ze moeten aflossen.

Het Bureau Krediet Registratie in Tiel houdt bij welke Nederlanders een lening hebben lopen. Banken en kredietverstrekkers kunnen er nagaan of iemand diep in de schulden zit. Wie te boek staat als wanbetaler kan moeilijker een lening afsluiten.

Voor studieleningen is echter een uitzondering gemaakt. Het ministerie van Onderwijs wil daarmee voorkomen dat studenten geen lening bij de IB Groep durven af te sluiten, terwijl ze die, eenmaal afgestudeerd, best zouden kunnen terugbetalen.

Hypotheekverstrekkers vragen doorgaans wel naar een studieschuld, maar als een huizenkoper die niet eerlijk opgeeft, kan een bank dat niet controleren bij het BKR. “Het gevolg is dat afgestudeerden een hogere hypotheek afsluiten dan ze kunnen betalen”, zegt een woordvoerder van het Nibud. “Wie bovenop de hypotheek nog tweehonderd euro per maand aan een studieschuld betaalt, krijgt dan wel erg hoge maandlasten.”

Als het plan van het Nibud doorgaat zouden zeker 131.000 studenten geregistreerd worden. De Nederlandse Vereniging van Banken en het  BKR steunen het Nibud. Studentenvakbond LSVb ziet er niets in en is bang dat afgestudeerden geen huis of auto meer kunnen kopen door een BKR-registratie. HOP