“Liefde is het mooiste en het belangrijkste dat er bestaat, geluk is zeldzaam en hoop is helaas maar al te vaak tevergeefs.”

Met deze woorden beet Awee Prins, onderwijsdirecteur van de faculteit Wijsbegeerte aan de EUR, het spits af van een lezing over de liefde. In dit eerste deel uit de serie lezingen over de menselijke emoties geluk, hoop en liefde gingen dinsdagmiddag 9 februari verschillende wetenschappers in op de vraag wat liefde nu precies is.

Zo vertelde Sandra Langeslag, psychologe, over haar onderzoek naar de werking van de hersenen bij verliefde mensen. Door middel van een vragenlijst en een speciale EEG-test heeft ze wetenschappelijk aangetoond dat je hersenen meer aandacht besteden aan je geliefde dan aan gewone vrienden of onbekenden. Ook heeft ze wetenschappelijk bewezen dat obsessief denken aan je geliefde, het onthouden van de meest triviale details óver je geliefde, en het feit dat je je geliefde als het mooiste wezen op aarde beschouwt, kunnen worden toegeschreven aan chemische processen in de hersenen.

Liefde maakt het onmogelijke mogelijk

Willem Schinkel, als socioloog verbonden aan de EUR, ging een stapje verder dan verliefdheid en vertelde over de verschijnselen liefde en huwelijk vanuit een sociologisch perspectief. Volgens Schinkel is liefde namelijk een paradox. “Het slechtste wat de liefde kan overkomen”, zo begon hij dan ook, “is het huwelijk.”

Volgens Schinkel zorgt de liefde ervoor dat iets wat totaal onwaarschijnlijk is, een waarschijnlijkheid wordt. Dit illustreerde hij door een van de aanwezigen te vragen zijn mobiele telefoon aan Schinkel te geven. De jongeman weigerde natuurlijk, waarop Schinkel reageerde met: “En als ik nu de persoon zou zijn van wie je houdt, zou je je telefoon dan wel aan me geven?” Waarmee hij maar wilde aangeven, dat de liefde onmogelijke dingen mogelijk maakt.

De paradox van de liefde blijkt volgens Schinkel ook uit het feit dat wij allen streven naar een extreem intieme verhouding met een persoon, die tegelijkertijd volledig onafhankelijk moet zijn om interessant te blijven, en ook altijd net een tikje onbereikbaar. “Hard to get is niet voor niets zo interessant”, aldus de socioloog.

Flirt-tips

Jos van Peperstraeten van The Natural lifestyle, een consultancy op het gebied van sociale vaardigheden, sloot de lezing af door een snelcursus te geven hoe iemand aan de haak te slaan; en hoe diegene vervolgens te behouden. Uiteindelijk draait volgens van Peperstraeten alles bij het flirten om  het afgeven van de juiste signalen door middel van lichaamstaal, zoals het spiegelen van de bewegingen van de ander, en een glimlach hier en daar. Als laatste tip gaf hij aan de volle collegezaal mee dat een welgeplaatste aanraking tijdens een terloops gesprek ervoor kan zorgen dat iemand je aantrekkelijker vindt. Het vluchtig aanraken van een elleboog, pols of schouder leidt namelijk sneller tot een gevoel van bonding, binnen de juiste setting dan.

Deel twee in de serie lezingen, over geluk, vindt plaats op 16 maart en deel drie, over hoop, op 13 april. De lezingen worden gegeven van 15.30 tot 17 uur in zaal CB-037, op campus Woudestein.  CL