Ambities om topman of -vrouw te worden bij een beursgenoteerd bedrijf? Een studie aan de Erasmus Universiteit of de TU Delft lijkt de snelste route naar zo’n functie. Weekblad Intermediair deed onderzoek naar de opleidingen van topbestuurders.

Van de 25 bedrijven met een notering aan de AEX hebben er acht een topman die studeerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zeven beursgenoteerde ondernemingen worden bestuurd door een in Delft opgeleide ingenieur. Ook in de raden van commissarissen zijn oud-studenten van de Erasmus Universiteit het best vertegenwoordigd, de Universiteit van Amsterdam volgt daarin op de tweede plek.

Achtergrond topman

Economie is de meest populaire studie onder topbestuurders. Van de 25 managers volgden liefst zestien er een studie in (bedrijfs)economische richting. Dat lijkt logisch, maar volgens oud-minister Eduard Bomhoff, hoogleraar economie in Kuala Lumpur, is dat cultureel bepaald. “In Groot-Brittannië zijn topmannen vaak accountant, In Amerika zijn het vooral juristen, in Azië ingenieurs.” In Nederland zijn, na economie, civiele techniek en rechten de meest gevolgde opleidingen onder bestuurders.

Old boys-netwerken in Rotterdam

Het vooroordeel dat het vooral leden van de studentencorpora in Leiden en Amsterdam zijn die het Nederlands bedrijfsleven leiden, blijkt volgens Intermediair niet te kloppen. De belangrijkste old boys-netwerken bestaan uit in Rotterdam opgeleide economen en ingenieurs uit Delft. HOP

Lees het Intermediaironderzoek