De Tweede Kamer debatteert komende woensdag met minister Plasterk over mogelijke bezuinigingen in het hoger onderwijs. Aanleiding zijn de studentenacties van afgelopen week. Ook staatssecretaris De Jager van Financiën is bij het debat aanwezig.

In verschillende steden demonstreerden studenten vorige week tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs en de mogelijke afschaffing van de basisbeurs. Tijdens een manifestatie op de Erasmus Universiteit afgelopen donderdag zei Plasterk dat hij het hoger onderwijs toegankelijk wil houden voor alle groepen in de samenleving. De Tweede Kamer wil nu weten wat hij daarmee precies bedoelt.

De Jager moet zich verantwoorden voor zijn uitspraken eerder deze week tijdens een werkbezoek op de Stenden Hogeschool. Hij zei dat afschaffing van de basisbeurs allerminst zeker is. Een andere optie is volgens hem dat studenten hun master zelf betalen.  

De SP heeft het debat aangevraagd. Kamerlid Jasper van Dijk wil ook van de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie weten hoe ze over bezuinigingen in het hoger onderwijs denken. HOP