Mensen die een hartinfarct hebben gehad, kunnen profijt hebben van hun buikvet. In het vet zitten stamcellen die het beschadigde hart kunnen repareren. Als de stamcellen snel na het infarct vanuit de buik naar het hart worden verplaatst, herstellen patiënten sneller en beter.

Dit hebben cardiologen van het Erasmus MC ontdekt na een studie met een eerste groep patiënten. De resultaten zijn zó veelbelovend dat de studie binnenkort wereldwijd wordt uitgebreid naar andere centra.

Boodschappen doen is zwaar

Mensen die een hartinfarct hebben gehad, houden vaak gezondheidsproblemen. Bij een infarct raken bloedvaten beschadigd en sterft een deel van de hartspier af. Het hart pompt dan minder krachtig, waardoor patiënten sneller moe zijn. Ook ontwikkelen veel van deze patiënten hartritmestoornissen en lopen ze een groter risico op een nieuw infarct. Handelingen die tot aan het moment van hun infarct heel normaal waren, kunnen patiënten niet meer goed, zoals trappen lopen of boodschappen doen.

Hart pompt beter

Patiënten die binnen vierentwintig uur na een infarct stamcellen, gefilterd uit hun eigen buikvet, krijgen ingespoten in hun hart, lijken die problemen in veel mindere mate te krijgen. Tot nu hebben veertien patiënten meegedaan aan het onderzoek. Hun hart pompt beter dan wanneer ze de behandeling niet hadden ondergaan. Interventiecardioloog Eric Duckers: ‘Voor de patiënten zou dit het verschil kunnen uitmaken tussen leven met hartproblemen of een normaal leven leiden.’

Buikvet kunnen mensen wel missen

Het is voor het eerst dat stamcellen uit buikvet worden gebruikt om patiënten te helpen. Stamcellen uit beenmerg worden al gebruikt voor verschillende medische toepassingen. In het beenmerg zitten echter te weinig relevante stamcellen voor de directe behandeling van hartinfarcten. ‘Daarvoor zijn grotere hoeveelheden nodig. Die zijn prima uit het buikvet te halen, want de meeste mensen kunnen daar wel wat van missen.’ EMC