Popping en locking natuurlijk! Studenten konden tijdens het Erasmus Cultuur Dance Event op 2 februari kennismaken met deze dansstijl. Ook werden de bezoekers getrakteerd op onder andere salsa, buikdans en ballroom.

Uit de speakers klinkt soul, zoals het nummer ‘Sex machine’ van James Brown. Voorin de studio staat de Hongaarse dansdocent András Déri – wijde joggingbroek en een te grote pet scheef op zijn hoofd. Zijn Engelse uitleg van de hiphopachtige pasjes is nauwelijks te verstaan door de harde muziek, maar de deelnemers doen hem met ingespannen gezichten na. Na een paar keer oefenen lijken de meesten de ‘swung’ van popping en locking aardig onder de knie te hebben, al ziet het er lang niet zo soepel uit als bij Déri.

Foto: Michel de Groot

Freeze!

Bij popping spant en ontspant de danser steeds kort zijn spieren, waardoor de beweging schokkend en explosief wordt. Dit laatste geldt ook voor locking. De naam zegt het eigenlijk al, bij deze dans zet je je lichaam kort op slot. Je bevriest een seconde en dan ga je weer verder. Volgens Déri moet je bij locking echt bezieling in de danspassen leggen, anders krijgen de bewegingen niet de nonchalante en stoere uitstraling.

Dansen bij de tramhalte

Na de workshop mochten de deelnemers de avond aftrappen. Enthousiast toonden zij hun nieuwe dancemoves aan het publiek. Eerstejaars IBA-student Vincent Cohen sprong eruit op het podium. Hij blijkt een fervente ‘new style hiphopper’ te zijn en grijpt iedere kans om te dansen. Niet alleen in het weekend gaat hij los in één van de Rotterdamse clubs, maar ook danst hij als hij op de tram staat te wachten. “Ik vind het zonde om die tijd te verdoen, dus oefen ik mijn pasjes. Het kan me niet schelen dat mensen dan naar me kijken.” Van de workshop heeft Cohen een paar nieuwe dingen geleerd, maar waarschijnlijk gaat hij ze niet gebruiken.

Swingend Bollywood

De optredens werden allemaal verzorgd door studentendansverenigingen. Opvallend en vernieuwend was de hiphopdans met ‘poppingelementen’ van Cheno Abas op pianomuziek van Bonnie Fan. Swingend was de afsluitende Bollywooddans, waarmee twee dames in een zwarte glitterpofbroek en een roze topje het publiek opzweepten met hun ritmische bewegingen. LJ

Bekijk alle foto’s van het Erasmus Cultuur Dance Event