Ambities om topman of -vrouw te worden bij een beursgenoteerd bedrijf? Een studie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam of de TU Delft lijkt de snelste route naar zo’n functie.

Weekblad Intermediair deed onderzoek naar de opleidingen van topbestuurders. Van de 25 bedrijven met een notering aan de AEX hebben er acht een topman die studeerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zeven beursgenoteerde ondernemingen worden bestuurd door een in Delft opgeleide ingenieur. Ook in de raden van commissarissen zijn oud-studenten van de Erasmus Universiteit het best vertegenwoordigd, de Universiteit van Amsterdam volgt daarin op de tweede plek. Het vooroordeel dat het vooral leden van de studentencorpora in Leiden en Amsterdam zijn die het Nederlands bedrijfsleven leiden, blijkt dus niet te kloppen. De belangrijkste old boys-netwerken bestaan uit in Rotterdam opgeleide economen en ingenieurs uit Delft. Geen enkele topbestuurder komt van de Universiteit Maastricht, Wageningen of Nijmegen. HOP