02-02-10 Wethouder Dominique Schrijer heeft dinsdagavond de studenten bezocht die sinds maandag twee collegezalen bezet houden uit protest tegen de voorgenomen bezuinigingen in het hoger onderwijs. ‘Een steunbetuiging’ noemde Schrijer, tevens lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam, zijn bezoek.

“In een stad als Rotterdam is toegankelijkheid van het onderwijs nog belangrijker dan elders. Te vaak hoor ik van ouders en scholieren dat ze angst hebben voor de kosten van studeren. Het vormt een belemmering voor ze”, aldus Schrijer. Deze wethouder van Sociale Zaken zei gekomen te zijn als mens, als Rotterdammer, en ook een beetje als lijsttrekker voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Schrijer vindt dat de universiteit de zorg van de studenten moet overbrengen aan minister Plasterk van Onderwijs.

Actie beperken

In zaal CB-037 zaten ruim zeventig studenten. Ze kwamen behalve voor de peptalk van de wethouder ook voor Bart Straatman, sinds maandag lid van het College van Bestuur van de EUR. Straatman sprak dinsdagmiddag met de actievoerende studenten over hun plannen. De universiteit staat de bezetting toe, maar wil eigenlijk dat de studenten uit veiligheidsoverwegingen hun actie beperken tot één collegezaal.

Wel wc’s

De studenten blijven echter ook van dinsdag op woensdag slapen in beide collegezalen, en zullen ook bij beide zalen van de wc’s gebruik kunnen maken. Wel gaat in het L-gebouw, net als de nacht ervoor, het licht en de verwarming weer uit. De kosten zouden te hoog zijn om het aan te laten. De actievoerende studenten willen tot donderdag in de collegezalen bivakkeren. Donderdagmiddag eindigt de protestactie voorlopig met een demonstratie op de campus. WG