Tijdens het college formeel strafrecht, maandag 1 februari, kwam het tot schermutselingen tussen studenten die protesteren tegen afschaffing van de basisbeurs en een rechtenstudent die wel heel erg graag college wilde volgen.

Op het college in zaal LB-107, gegeven door prof.mr. F.W. Bleichrodt, waren actievoerders afgekomen om studenten op te roepen mee te doen aan het protest tegen afschaffing van de basisbeurs. Getooid met spandoeken en megafoons en vergezeld van een cameraman van campus.tv vroegen zij de honderden aanwezige studenten zich bij hen aan te sluiten en zo niet de zaal te verlaten. Een enkeling gaf gehoord aan deze oproep.

studenten bezetten Erasmus Universiteit

Bijten

Aanvankelijk leek de reactie van de studenten formeel strafrecht positief, tot een jongen vanuit de collegebanken woest naar voren stormde en met een stoel de actievoerders te lijf ging. Hij vernielde daarbij twee megafoons en kreeg het zelfs voor elkaar een van de actievoerders in zijn arm te bijten. De actievoerders werden vervolgens door toegesnelde beveiligingsemployees gesommeerd de zaal te verlaten, hetgeen zij met tegenzin deden. De aanvaller keerde terug in de collegebanken, en nadat – niet al te zachtzinnig – de cameraman de zaal uit was gewerkt, kon het college worden vervolgd.

Gespannen actievoerder

“Ons plan was de studenten in de zaal voor te lichten over de actiedag en ze over te halen mee te doen, meer niet,” aldus een gespannen actievoerder. “De eerste reacties in de zaal waren ook uitermate positief, en er werd ook hard geklapt toen duidelijk werd waarom wij in de zaal waren. Tot die jongen naar voren sprong en de megafoons probeerde stuk te maken.”

Wees reëel

“De persoon die jullie heeft aangevallen zal worden aangepakt,” verzekerde hoofd beveiliging Jelle Jager de actievoerders, “Maar jullie moeten wel begrijpen dat als je volle collegezalen ingaat, waar op dat moment les wordt gegeven, je geen mee- maar alleen tegenstanders zult creëren.”

Bijter is aangehouden

En inderdaad: buiten de zaal posteerde zich iemand van de beveiliging om de jongen op te wachten. Die waagde zich tijdens de pauze niet buiten de zaal, zodat het tot kwart voor drie duurde eer hij door de beveiliging op zijn gedrag kon worden aangesproken en zijn naam kon worden opgetekend. GE/CL