EUR heeft één instroommoment voor masters; blijf jij wachten?

Slechts één van de dertig Rotterdamse masteropleidingen kent meer dan één instroommoment, terwijl dit landelijk voor bijna de helft van alle masteropleidingen (49 procent) geldt. Zouden de EUR studenten hun master elders volgen, mochten ze aan de EUR niet direct kunnen instromen?

Albert Schippers (27), student rechten

“Ik heb zelf ook problemen gehad met mijn studieroute door het feit dat er maar één instroommoment is voor de master die ik wil doen, financieel recht. Ik moet een jaar wachten, omdat ik een vak in het eerste blok had en een tweede in het laatste. Daardoor moest ik helaas in deeltijd studeren en vul ik mijn tijd met een bijbaan.

Ik blijf wel wachten aan de EUR voor deze master, maar dat doe ik voornamelijk omdat de Erasmus Universiteit veel dichter bij het bedrijfsleven staat dan andere universiteiten in Nederland, die dezelfde master aanbieden. Meerdere instroommomenten geven een student de mogelijkheid nog eens te reflecteren op hun keus, het gaat per slot van rekening wel om je toekomst. Tevens bied het de studenten ook de mogelijkheid opnieuw te leren bij een herkansing. Ik vind het daarom ook belachelijk dat de EUR zijn studenten niet die mogelijkheid biedt.”

(kopie 1)

Decy Wu (21), student bedrijfskunde

“Ik wist niet eens dat dit het geval was aan de EUR maar ik vind het een behoorlijk kwalijke zaak. Naar mijn mening zijn meerdere instroommomenten voor een master toch bijna een minimale eis die je aan een universiteit stelt. Als ik snel aan de bak zou willen na mijn bachelor zou ik zeker overwegen elders een master te gaan volgen. Een half jaar of langer vrij hebben gaat ook ten koste van een bepaald studieritme.

Het lijkt me alleen maar moeilijker daarna weer helemaal gefocust aan de slag te gaan. Er zullen vast veel studenten zijn die een paar maanden vrij zouden willen gebruiken om te gaan reizen, maar dan moet je daar ook maar net de middelen voor hebben. In het ergste geval zou ik, mocht ik besluiten om te wachten voor een master aan de EUR, tijdelijk meer gaan doen met mijn studentenvereniging, RSG. Dan blijf je in ieder geval in het ritme van het studentenleven.”

(kopie 2)

Marko Jordacevic (22), student rechten

“Door het feit dat je voor masters aan de EUR maar één keer per jaar kan instromen, geeft de universiteit zijn studenten geen gelijke kansen, vergeleken met andere universiteiten. Studenten kunnen hierdoor een heel jaar kwijt raken, als hun bachelorblokken niet aansluiten op de instroommomenten.

Ik zou zelf, als ik een master zou willen doen en bijna een jaar zou moeten wachten, uitwijken naar een andere universiteit, Leiden of Amsterdam bijvoorbeeld. De kosten voor de master blijven toch hetzelfde. Daarnaast benadeelt de universiteit ook zichzelf met deze regeling; ze raakt zo studenten, en dus inkomsten kwijt.” CL