EM 11 Concurrentie tussen universiteiten

Concurreer meer op onderzoeksgebied

Het Nederlandse wetenschapsbeleid moet nodig worden verbeterd. Universiteiten concurreren onvoldoende. Dat concludeert het Rathenau Instituut, na een onderzoek waarin het Nederlandse universitaire landschap werd onderworpen aan een internationale vergelijking. Het wordt tijd om het wetenschapsbeleid opnieuw aan te passen en zo de voorsprong te behouden.

Universiteiten moeten op onderzoeksgebied meer met elkaar concurreren

Gökhan Ozveren, student rechten

“De vraag die centraal staat bij deze stelling is of concurrentie daadwerkelijk een bijdrage levert aan onderzoeksresultaten. Het fenomeen concurrentie staat erom bekend haar vruchten af te werpen, mits het met mate gebeurt. Universiteiten moeten in hun onderlinge concurrentiestrijd ten zeerste voorkomen dat zij elkaar op een gegeven moment dood gaan concurreren. Dit zou namelijk, zoals onlangs gepubliceerd in het persbericht van het Rathenau instituut, een averechts effect hebben.

Naar mijn mening moet de hedendaagse concurrentiestrijd, dat op nationaal niveau wordt gevoerd, naar het internatonale platform verplaatst worden. Dit houdt in dat de Nederlandse universiteiten in plaats van elkaar dood te concurreren gaan samenwerken. En dit heeft weer tot gevolg dat de Nederlandse universiteiten, verenigd en onder één naam, de strijd aan kunnen gaan met buitenlandse universiteiten.

Dit voorstel zorgt uiteraard weer voor een hoop hoofdhuidgekrab van minister Plasterk. Ik geef toe dat het een niet eenvoudig voor elkaar te krijgen doelstelling is. Echter, ik ben er heilig van overtuigd dat de internationale reputatie van de Nederlandse universiteiten alleen vergroot kan worden door het toepassen van drastische veranderingen.”

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.