Volgens Daniël Sterenborg, pas afgestudeerd in de rechten aan de EUR, heeft het opjagen van ‘illegale downloaders’ geen zin. “Want het gaat ten slotte om die fans.”

Sterenborg trad gisteravond 28 januari op voor de studenten van ELSA, een vereniging voor rechtenstudenten. Het colloquium in het T-gebouw van de EUR ging over ‘auteursrecht op muziek’ en de onvermijdelijke vraag was natuurlijk: Mag dat, auteursrechtelijk beschermde muziek downloaden?

Met humor en snelheid wist Sterenborg de complexe materie helder te maken. Het probleem, liet hij zien, zit hem vooral in de Amerikaanse ‘copyright act’ aan de ene kant, en de ‘fair use-policy’ aan de andere kant. Je mag niet kopiëren, maar wel voor eigen gebruik, studie enzovoorts. Je mag mp3’s niet verspreiden, maar wel een cd’tje uitlenen aan een vriend. Maar waarin is internet fundamenteel anders dan een heel stel vrienden? De grenzen zijn dus diffuus.

En wie verbieden dat downloaden vooral? Juist. “De record labels”, zegt Sterenborg. Die lobbyen omdat ze hun business zien verdwijnen en hebben de trein eigenlijk al gemist. Want de slimme artiesten zelf malen er door de bank genomen niet om.

De artiesten komen al met ‘viral marketing’. Want als de artiesten de fans maar bereiken, kunnen ze geld verdienen met optreden, met reclame aan zich binden of met de verkoop van exclusieve producten, zoals een gesigneerde concertregistratie. Sterenborg: “Het album dat de band Radiohead zelf het meest heeft opgeleverd, is degene die ze via internet verkochten, met het principe ‘pay what you want”, al een bekende marketingtruc in verscheidene restaurants. De fan mocht zelf beslissen wat hij ervoor over had.”

Zelf doet Sterenborg ook wel eens aan piraterij, want, zegt hij, waarbij hij een aantal theoretici wel keurig aanhaalt, illegaal downloaden verbieden is ‘criminalizing the customer’.

De foto van Sterenborg heeft EM van zijn website gejat onder het adagium viral marketing. Want deze geweldig sprekende alumnus Daniel Sterenborg heeft, zo vertelde hij voor zijn lezing, nog geen baan. DR