Scheidsrechters straffen langere teamsporters eerder en vaker voor een overtreding. Kleinduimpjes komen sneller met een overtreding weg. Dat concluderen twee Duitse wetenschappers van de Rotterdam School of Management, Erasmus University.

Eén van de twee, dr. Niels van Quaquebeke, was basketbalspeler en het was hem toen opgevallen: “Ik ben niet zo groot met mijn 1.82. Ik had het idee dat ik minder gestraft werd voor overtredingen.”

Lang = agressief

Kon wel eens kloppen, dachten Van Quaquebeke en zijn collega dr. Steffen Giessen vanuit de theorie waarmee zij ook onderzoek doen naar leiderschap. Van Quaquebeke: “Mensen oordelen subjectief, en vaak ook instinctief. Groot en lang wordt geassocieerd met agressief en gevaarlijk. Langere mensen krijgen daardoor meer leiderschapskenmerken toegedicht – want dominant en krachtig – maar ook worden ze gevaarlijker bevonden.”

Wesley Sneijder in actie voor Oranje

Proefpersonen oordelen net zo

De statistieken van het voetbal bevestigden de hypothese. Ook deden de onderzoekers een test met proefpersonen. Die kregen beelden van overtredingen te zien, waarbij een langere en een kleinere speler betrokken waren. Van Quaquebeke: “De langere speler had volgens de proefpersoon meestal de overtreding begaan. Ook als de langere speler op de grond lag. Een lange speler op de grond werd vaker beoordeeld als ‘toeval’ of als speler die moedwillig op de grond is gaan liggen.”

Hoe zit het met Wesley Sneijder?

Maar hoe zit het dan met de Nederlandse pitbulls Wesley Sneijder en Edgar Davids? Van Quaquebeke: “Dat zijn uitzonderingen die de regel bevestigen, denk ik. Ze vallen heel erg op met hun overtredingen, juist omdat ze klein zijn. Een beter voorbeeld is de kleine Duitse voetballer Philipp Lahm, die krijgt nooit een kaart.”

Theorie geldt ook breder

Giessen voegt eraan toe dat dit onderzoek een breder belang dient: “Het zou goed kunnen dat een politieagent, wanneer hij arriveert op de plek waar iets loos is, als eerste de langste persoon gaat ondervragen. Of een moeder die, bij gekrijs vanuit de zandbak, eerst kijkt naar het langste jongetje.”

Het artikel van de twee, wordt in februari gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Journal of Sport and Exercise Psychology. Het is ook te vinden op internet. DR