Fraude met de uitwonende beurs; wat vind jij ervan?

Fraude met de studiebeurs voor uitwonenden kost de overheid naar schatting zo’n 27 miljoen euro per jaar. Minister Plastkerk wil dat gemeenten straks mogen controleren of studenten inderdaad uitwonend zijn; met boetes tot gevolg als er inderdaad sprake blijkt van fraude. Wat vinden de studenten aan de EUR hiervan; hebben ze hier zelf wel eens mee te maken gehad?

Christiaan Kusters (20) student economie

“Aan de ene kant vind ik het wel begrijpelijk, studenten hebben het tegenwoordig niet echt ruim, vooral niet als ze geen lening hebben. Aan de andere kant, studenten die thuis wonen hebben natuurlijk ook minder kosten. In dat geval vind ik het niet kunnen, fraude met een uitwonende beurs. Je hebt natuurlijk ook veel studenten die wel uit huis zijn, maar die zich niet kunnen inschrijven voor een woning omdat er maar een bepaald aantal inschrijvingen per studentenhuis toegestaan zijn bijvoorbeeld. Als deze studenten zich dan maar bij een tante of een ander familielid inschrijven en daarvoor een boete krijgen, is dat behoorlijk onterecht.

Ik denk dat de gemeente zijn energie beter ergens anders aan kan besteden, dan studenten, die al zoveel gedoe hebben met een inschrijving lastig te vallen. Pas als de regelgeving flexibeler wordt, kunnen ze beginnen met het uitdelen van boetes. Nu vind ik het nog te vroeg.”

Saskia Pybus (20), student IBA

“Ik ben van mening dat frauderen met je uitwonende beurs echt niet kan. Studenten die in geldnood zitten, zouden nog altijd een aanvullende beurs of een lening aan kunnen vragen; er zijn genoeg mogelijkheden. Het is natuurlijk wat lastiger als je wél uit huis bent, maar je niet kan inschrijven op dat adres. Ik denk dat het systeem van de Dienst Uitvoerend Onderwijs (DUO, voorheen IB Groep) wel werkt, maar dat de mensen die ermee frauderen ervoor zorgen dat ook anderen benadeeld worden.

Wellicht zouden andere beurzen, zoals de basisbeurs en de aanvullende beurs, hoger kunnen, wanneer er niet zoveel geld werd verspild aan onterecht uitgekeerde uitwonende beurzen. Boetes uitdelen zal denk ik ook niet zo veel uithalen om dit soort fraude tegen te gaan. Dan wordt de boete misschien wel betaald, maar als iemand het systeem echt wil bedriegen vinden ze wel weer een nieuwe manier om dat te doen.”

Frank de Rooij (20), master economie en recht

“Persoonlijk ben ik heel erg tegen, frauderen met de beurzen. De overheid geeft je als student al genoeg geld. Als het dan nog te weinig is, kun je extra gaan werken, of anders leen je er maar bij. Wat het aanpakken van dit probleem betreft, zouden boetes kunnen werken, maar een waarschuwing van tevoren is wel op zijn plaats.

Ik vind dat de overheid het moet gedogen als een student uitwonend is, maar zich niet op zijn woonadres kan inschrijven en dus ergens anders geregistreerd staat. Als zelfs softdrugs worden gedoogd in Nederland, lijkt dit me niet zo’n grote kwestie. Eigenlijk ken ik maar één persoon die ooit heeft gefraudeerd en een uitwonende beurs ontving, terwijl hij nog gewoon thuis woonde. Maar hij werd na drie maanden al gesnapt.” CL