Het aantal Duitse studenten in Nederland is de afgelopen jaren met enkele duizenden toegenomen, terwijl er juist iets minder Chinezen komen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Van de buitenlandse studenten in Nederland komt ruim 40 procent uit Duitsland. China en België, de nummers twee en drie, volgen op grote afstand.

Nederlandse hogescholen en universiteiten telden in het studiejaar 2005/2006 12.000 Duitse studenten. Vorig jaar waren dat er 19.000. Het aantal studenten aan de EUR met de Duitse nationaliteit bedraagt in het huidige studiejaar 2009/2010 bijna 1.800. Naar schatting studeert dus bijna één op de tien Duitse studenten in Nederland aan de Erasmus Universiteit.

Waarom kiezen Duitsers voor Nederland?

De redenen voor Duitse studenten om naar Nederland te komen zijn divers. Zo is studeren in Nederland een stuk goedkoper. Eric Berning, student IBEB aan de EUR heeft echter zo zijn eigen reden: “Zodra ik besloot in Nederland te gaan studeren, stond meteen vast dat ik naar de Erasmus Universiteit wilde. Ik ambieer een internationale carrière, en op economisch gebied staat de EUR wereldwijd bekend vanwege zijn grensoverschrijdende mogelijkheden.”

Kleinschalig onderwijs in Nederland

Ook de relatieve kleinschaligheid van het onderwijs in Nederland spreekt veel Duitse studenten aan. Bertram Flesch, student aan de Erasmus School of Economics: “In Duitsland zit je bij een economische opleiding al gauw met 1.500 man in een collegezaal. Hier op de EUR zijn dat er minder en krijg je nog de kans wat vragen te stellen tussendoor.”

Populaire studies

De studies psychologie (23 procent) en bedrijfskunde (22 procent) zijn het populairst onder Duitsers in het wetenschappelijk onderwijs. Een meerderheid van de buitenlandse studenten is vrouw, respectievelijk 60 en 54 procent in het hbo en wo, al schommelt hun aandeel sterk: zo is van de Russische wo-studenten driekwart vrouw, en van de Pakistaanse hbo’ers maar 8 procent. HOP/CL