Vrouwen die vroeg in de menopauze terechtkomen, zouden op jongere leeftijd dementie kunnen ontwikkelen. Aanwijzingen hiervoor komen voort uit onderzoek van Tonnie Coppus van het Erasmus MC.

Zij deed onderzoek bij vrouwen met het Downsyndroom, waarvan bekend is dat zij een vroegere menopauze hebben in vergelijking met vrouwen in de algemene bevolking. De resultaten van haar onderzoek zijn te vertalen naar de algemene bevolking. Vanochtend verschijnt haar publicatie hierover in het Journal of Alzheimer Disease.

Op jongere leeftijd sterven

Coppus vond in haar onderzoek bovendien dat vrouwen met Downsyndroom ook op jongere leeftijd sterven. De ziekte van Alzheimer is de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte bij deze mensen. De afdeling Epidemiologie van het Erasmus MC onderzoekt sinds 2000 meer dan 500 mensen met het Downsyndroom ouder dan 45 jaar. Daarbij wordt speciaal gekeken naar factoren die van invloed zijn op het optreden van dementie en sterfte. De gezondheidsontwikkelingen die binnen deze groep worden gevonden zijn in feite versnelde versies van de ontwikkelingen zoals die in de algemene bevolking plaatsvinden. Resultaten uit dit onderzoek zijn daarom te vertalen naar soortgelijke resultaten in de algemene bevolking.

Relatie tussen menopauze en overlijden

Kortom, ook bij mensen zonder het Downsyndroom blijkt de vroege menopauze in verband te staan met het sterven op jonge leeftijd. Coppus: “Omdat dementie op zichzelf ook leidt tot een verlaging van de levensverwachting, heb ik berekeningen uitgevoerd waarin ik de resultaten heb gecorrigeerd op het effect van dementie op sterfte. Ook dan blijft het verband tussen vroege menopauze en het overlijden op jonge leeftijd bestaan. De resultaten uit dit onderzoek geven veel informatie over de relatie tussen menopauze en dementie en de relatie tussen menopauze en overlijden.” EUR