De vakbond Abvakabo FNV eist 1,25 procent loonsverhoging voor het personeel van universiteiten in de nieuwe CAO voor universiteiten, die 1 maart ingaat. Binnenkort beginnen de onderhandelingen met de universiteiten.

Abvakabo FNV houdt in haar eisen wel rekening met de economische crisis, maar vindt het onzin om de lonen helemaal niet te laten groeien. “Wij willen in elk geval zoveel mogelijk koopkrachtbehoud voor onze leden realiseren”, staat in een brief naar de leden van de vakbond.

Behalve de loonsverhoging wil de bond ook afspraken maken over betere loopbaan- en scholingsbegeleiding op universiteiten, en het behoud van werkgelegenheid.

Verder is bezuinigen op wetenschappelijk onderwijs en onderzoek not done volgens Abvakabo FNV, want dit zou slecht zijn voor de Nederlandse economie en maatschappij.

‘Zware kluif’

De vereniging van universiteiten (VSNU) komt niet met haar ‘inzet’ naar buiten voordat de onderhandelingen starten. VSNU-onderhandelaar Piet-Jan Klijn verwacht half februari voor het eerst om de tafel te gaan zitten met de vakbonden. “Gezien de economische crisis zal het een zware kluif worden om tot overeenstemming te komen. In het gunstigste geval zal er eind februari een principeakkoord liggen, dat nog moet worden goedgekeurd door de achterban”, legt Klijn uit.

De looneis van de CNV is nog niet bekend. LJ