Welke sollicitatieprocedures bestaan er?

Beste Bud,

Binnenkort studeer ik af. De laatste tijd heb ik veel gesolliciteerd, met wisselend succes. Ik heb nog geen baan, maar ben hoopvol gestemd.

Ik merk dat de sollicitatieprocedures erg van elkaar kunnen verschillen. Het ene bedrijf doet er heel lang over, het andere wikkelt het veel sneller af. Soms zit er een psychologische test of een assessment bij, soms zijn het alleen maar gesprekken. Hoe ziet de gemiddelde procedure er eigenlijk uit?

SophieBeste Sophie,

Je hebt gelijk, sollicitatieprocedures kunnen nogal verschillend zijn. En ik vrees dat er geen gemiddelde procedure bestaat. Iedere organisatie heeft daar zo de eigen ideeën over. Vaak kun je uit de procedure iets afleiden over de bedrijfscultuur.

Bijvoorbeeld: een procedure kent wel vijf verschillende rondes (en beslaat veelal een langere periode), of tijdens de procedure word je steeds geconfronteerd met meer gesprekspartners tegelijk (een sollicitatiecommissie of een benoemingsadviescommissie) in plaats van met slechts één gesprekspartner. En daarna doe nog een uitgebreid assessment van een hele dag, plus een bespreking van het assessmentrapport. De kans is dan groot dat het een non-profit organisatie betreft met lange en trage communicatielijnen.

Het tegenovergestelde kun je ook treffen: het eerste gesprek met de HR-medewerker of recruiter en daarna nog één gesprek met de manager, waarna het contract wordt aangeboden. En soms zelfs alleen met de directeur. In dit geval heeft de werkgever geen behoefte aan een assessment. Tijd is geld, en het assessment zelf ook. Een dergelijke procedure kun je verwachten bij organisaties waar men van tempo houdt en korte communicatielijnen heeft. Dat hoeven overigens niet alleen kleine bedrijven te zijn.

Mijn advies: informeer tevoren goed naar de selectieprocedure, naar de duur ervan en welke onderdelen erin zitten. Dan kun jij je er beter op voorbereiden.

Bud