De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) krijgt nog dagelijks tientallen telefoontjes binnen met klachten over de ov-chipkaart.

“De voornaamste klacht blijft dat 15.000 studenten de kaart nog altijd niet hebben ontvangen,” vertelt Dennis Wiersma, vice-voorzitter van de LSVb. “Dit proberen we op te lossen door deze studenten een tijdelijke kaart toe te sturen.”

400.000 kaarten ongeactiveerd

Daar houden de problemen echter nog niet op. De ov-chipkaart is per 1 januari het enige wettelijke betaalmiddel in het openbaar vervoer voor studenten, maar studenten mogen nog tot 1 februari reizen met hun oude papieren kaart. Toch hebben pas 200.000 studenten hun ov-reisrecht op de chipkaart geactiveerd. “We zitten al op de helft van de maand, en nog altijd moeten 400.000 studenten hun kaart gaan activeren. Er moet dus een flinke slag worden gemaakt, willen alle studenten boetevrij reizen in februari”, aldus Wiersma.

Daarnaast wordt er nog regelmatig melding gemaakt van storingen in het systeem. Ook zijn sommige oplaadpunten niet beschikbaar, omdat winkeliers een bordje met ‘defect’ ophangen, zelfs wanneer de machines prima functioneren. Wiersma: “Zij voeren als reden aan dat ze last hebben van klantenderving, omdat de lange rijen voor de oplaadpunten klanten zou afschrikken.”

Fouten in het systeem

Wiersma raadt studenten ook aan om te checken welk reisrecht zij op hun kaart hebben geactiveerd. “Het gaat hier voornamelijk om studenten die vorig jaar tussendoor van reisrecht hebben gewisseld,” legt Wiersma uit. “Er schijnen namelijk fouten te zitten in het systeem, waardoor studenten die normaliter doordeweeks gratis mogen reizen, dat opeens alleen in het weekend kunnen. Het zou behoorlijk balen zijn, als je daar pas achterkomt tijdens een controle in de trein.”

CL