Sem Alberga (25) student bedrijfskunde, master Finance and Investment

“Ik volg al een aantal maanden geen college meer, omdat ik met mijn scriptie bezig ben, maar ik ben van mening dat video lectures niet zo’n groot succes zijn. Tijdens het kijken kun je te makkelijk een paar minuten skippen als het saai begint te worden, waardoor je ook informatie mist. Tijdens een college heb je in ieder geval geen andere keus dan te luisteren.

Ik denk dat dit soort colleges op film op een andere manier zouden moeten worden aangeboden, willen ze studenten meer aanspreken en iets willen toevoegen aan het onderwijsmateriaal. Ze zouden bijvoorbeeld interactiever kunnen worden gemaakt, in plaats van dat je enkel een opname gaat bekijken op het internet.”

Wil jij thuis colleges volgen? (kopie 1)

Thuis op je gemak nog eens een hoorcollege kunnen terugzien en –luisteren, in plaats van door weer en wind richting de collegebanken te moeten. De meeste Utrechtse studenten zien dit wel zitten, blijkt uit onderzoek. Wat vinden EUR-docenten, en –studenten van video lectures?

Madeline van der Rhee (21), master Marketing

Video lectures zou ik eerder als naslagwerk gebruiken bij het leren, dan als vervanging van de daadwerkelijke live colleges. Ik vind het juist belangrijk dat je tijdens een college direct vragen kan stellen als je iets niet begrijpt, en die mogelijkheid valt weg bij een opname.

Daarnaast lijkt het mij ook behoorlijk grof om een docent lastig te vallen met allerlei vragen na het bekijken van een dergelijke film, als je zelf niet eens de moeite hebt genomen om naar het échte college te komen. Bovendien ben ik een ochtendmens; ik vind het dus ook niet zo erg ‘s ochtends vroeg al in de collegebanken te zitten.”

Ingmar Franken, hoogleraar klinische psychologie

“In theorie vind ik het wel goed klinken, die video lectures. Je hoeft slechts éénmaal hetzelfde college te geven en die opname kan dan nog jaren gebruikt worden. In de praktijk is dat ook meteen het zwakke punt: ikzelf probeer bijvoorbeeld ieder jaar weer mijn colleges te updaten naar aanleiding van nieuwe wetenschappelijke inzichten. Met een jaren oude opname lopen studenten de kans vitale informatie te missen.

Daarnaast vind ik interactie met mijn studenten ook zeer belangrijk, en dat komt niet aan de orde met dit soort media. Een oplossing daarvoor zou kunnen zijn om studenten via e-mail achteraf vragen te laten stellen, maar dat wordt wellicht te tijdrovend.”

Jan van Strien, bijzonder hoogleraar biologische psychologie en cognitieve psychologie

“Het is me al wel eens overkomen dat studenten heel beleefd vroegen of ze een audio-opname mochten maken voor een afwezige medestudent. Maar als colleges structureel op film worden vastgelegd en via het internet te bekijken zijn, krijg je te maken met een soort langeafstandsonderwijs. Dan kan bij wijze van spreken iemand in Afrika hetzelfde college volgen, en gaan we richting het systeem van de Leidse Onderwijs Instellingen.

Natuurlijk kan het voor studenten erg aanlokkelijk zijn niet meer in alle vroegte door de sneeuw te moeten om een college bij te wonen, maar dan missen ze ook automatisch een stukje interactie. Bij psychologie proberen we juist voor zoveel mogelijk contacturen met de studenten te zorgen, en daar is het principe van video lectures strijdig mee. Bovendien loop je als docent het risico op een gegeven moment nog maar voor een man of tien een college te moeten houden.”

CL