Zet jij je al in voor de maatschappij?

De EUR heeft een contract afgesloten met WorkMate, een Rotterdamse stichting die mensen van organisaties uit de stad uitnodigt om bij maatschappelijke instellingen aan de slag te gaan. Doel van het contract is om medewerkers en studenten structureel vrijwilligerswerk te laten doen. Doen studenten dit al überhaupt op eigen initiatief of is daar maar weinig tijd voor?

Oliver Nicolaas Ponder (22), IBEB

“Ik heb eerlijk gezegd nooit serieus over vrijwilligerswerk nagedacht. Ik doe natuurlijk wel een vorm van vrijwilligerswerk bij het bestuur van de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam, maar dat vind ik anders. Het feit dat de universiteit nu samenwerkt met WorkMate vind een goed initiatief. Ik zou ook wel een steentje willen bijdragen. Als ik daadwerkelijk vrijwilligerswerk zou doen, zou ik waarschijnlijk iets met bejaarden willen ondernemen.

Mijn oma woont in een bejaardentehuis en is behoorlijk eenzaam. Het lijkt me ook triest dat je veel gedaan hebt in je leven, op allerlei gebieden actief bent geweest, mooie verhalen hebt, en gaat zitten verpieteren in een tehuis omdat niemand ooit langskomt.”

Laura Schimmel (19), student bedrijfskunde

“Vorig jaar heb ik een half jaar lang vrijwilligerswerk gedaan op een school in Rotterdam. Het doel was om buitenlandse kinderen spelenderwijs beter te leren integreren. Ik deed dit ongeveer anderhalf uur per week, naast mijn studie. Het was een ontzettende leuke ervaring en ik zou het zo weer doen als ik er de tijd voor had.

Mijn voorkeur gaat uit naar werken met kinderen; ik ben dol op ze. Vrijwilligerswerk dat te maken heeft met gehandicapten bijvoorbeeld zou ik niet zo snel doen. Dat lijkt me te zwaar, vooral als je er geen opleiding of training voor hebt gedaan. Het feit dat de universiteit nu samenwerkt met WorkMate, vind ik een goed initiatief. Ik denk dat het drempelverlagend werkt; studenten zullen uit zichzelf niet snel vrijwilligerswerk doen.”

Fatih Kaya (22), student Business Administration

“Vrijwilligerswerk lijkt me zeer uitdagend. Je komt misschien op plekken waar je normaal nooit zou komen. Op het moment doe ik geen vrijwilligerswerk, behalve dan het helpen bij de Erasmus Recruitment Days. Als ik buiten mijn opleiding om vrijwilligerswerk zou doen, zou ik het liefst iets avontuurlijks willen ondernemen. Aangespoelde schildpadden omdraaien op een ver tropisch strand bijvoorbeeld, zodat ze weer terug kunnen naar de zee.

Ik heb wel eens negatieve verhalen gehoord over vrijwilligerswerk. Dat je sommige instanties geld moest geven om überhaupt iets te mogen doen. Ik denk dat dit soort praktijken veel mensen ervan zal weerhouden om vrijwilligerswerk te doen.” CL